Η παρούσα προσωπογραφία του τελείως άγνωστη στο ευρύ κοινό και αγνώστου καλλιτέχνη είναι αναρτημένη σε χώρο της Βουλής των Ελλήνων, δικαιωματικά ανάμεσα σε προσωπογραφίες άλλων Πρωθυπουργών της Ελλάδος. Το αξίωμα αυτό το έλαβε ως εκλεγμένος Αρχηγός του κόμματος των Ελευθεροφρόνων (Ιανουάριος 1936) και ως αντιπρόεδρος και Υπουργός των Στρατιωτικών στην Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Δεμερτζή, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Δεμερτζή, σαν σήμερα δηλαδή στις 12 Απριλίου 1936. Η κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά συνέχισε με τους ίδιους υπουργούς και έλαβε 241 ψήφους εμπιστοσύνης 16 αρνητικούς και μια λευκή στις 30 Απριλίου 1936.
Το 1938 η Νέα Σμύρνη ευγνωμονεί την Εθνικήν Κυβέρνησιν της 4ης Αυγούστου 1936 για την φροντίδα που επεδειξε στα προβλήματα της πόλης. Η εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ» εύχεται τον Εθνικό Κυβερνήτη τον Ιανουάριο του 1938. Στους λόγους του Ιωάννη Μεταξά συναντούμε τις δύο επισκέψεις του στην Νέα Σμύρνη, στις 14 Φεβρουαρίου 1937 για τα εγκαίνια της ύδρευσης και στις 20 Μαρτίου του 1939 όταν θεμελιώνει το Γυμναστήριο του Πανιωνίου Συλλόγου.
Ομιλία κας Ιωάννας Ευγενίου Φωκά, Προέδρου Αμαλιείου Οικοτροφείου Θηλέων Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί Φίλοι, Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να προσευχηθούμε, να γονατήσουμε προ του μνήματος και να στρέψουμε το νου και την ψυχή μας στον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Να προσευχηθούμε τα λόγια του ναμείνουν χαραγμένα στις επόμενες γενεές των Ελλήνων ως την μεγαλύτερη αξία ! «ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ» (Ιάσιο-24 Φεβρουαρίου 1821)
Στις 12 Απριλίου του 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς ανέλαβε την διακυβέρνηση της Ελλάδος όντας αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Δεμερτζή, ο οποίος απεβίωσε ξαφνικά. Όπως ήταν το Σύνταγμα σε λίγες ημέρες έπρεπε να παρουσιάσει το πρόγραμμα της νέας Κυβερνήσεως στη Βουλή και να ψηφιστούν οι προγραμματικές δηλώσεις και ο ίδιος ως Πρωθυπουργός...
[1] ΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΑ - Από τα επίσημα πρακτικά της Γ' Αναθ. Βουλής, συνεδριάσεις Ε' της 25.4.1936: Ημερολόγιο Ιωάννη Μεταξά, Τόμος IV σελ. 204-208. [2] Τα περιοδικά «Η Νεολαία»
Η ίδρυση και η Εγκατάσταση Ραδιοφωνικού Σταθμού Εν Ελλάδι» απασχολεί το Ανώτατο Οικονομικό Συμβούλιο του Κράτους από το 1934. Την εκτέλεση του σχεδίου θα αναλάβει και θα ολοκληρώσει η κυβέρνηση της 4ης Αυγούστου, μέσω του Υπουργείου Τύπου και Τουρισμού, με τον άξιο Υφυπουργό Θεολόγο Νικολούδη, ο οποίος παλαιά ως δημοσιογράφος υπήρξε και εκδότης της εφημερίδας «Πολιτεία» 1917-1929.
Για την Ελλάδα του 1936 η πρόβλεψη του Πρωθυπουργού Μεταξά περιλαμβανόταν μέσα στο γενικόπρόγραμμα των πολεμικών προετοιμασιών που είχε προαναγγείλει το 1936 και το οποίο μεπολλαπλή σπουδή και επιμέλεια ετοίμασε αναγνωρίζοντας την κεφαλαιώδη σημασία της αυτάρκειαςκαι σιτάρκειας, με Υφυπουργό Γεωργίας τον Μπάμπη Αλιβιζάτο, που μέσα σε λίγους μήνεςδημοσίευσε τόμο 700 σελίδες και εφάρμοσε αλλάγες σε όλους τους τομείς του Υπουργείου Γεωργίας,που αφορούσαν εκτός από την γεωργία την δασοπονία και την κτηνοτροφία, όπως και την διοίκησητην ασφάλεια των αγροτών και πολλά άλλα θέματα.
Στο «Αγροτικό Μέλλον» της 9ης Δεκεμβρίου 1939, μία εβδομαδιαία εφημερίδα με πλούσια ύλη που κυκλοφόρησε από το Νοέμβριο του 1938, αναφέρεται η μεγίστη σημασία του δασικού πλούτου. Με τον Αναγκαστικό Νόμο υπ. Αριθ 1627, «Περί Δασικών Συνεταιρισμών» που υπεβλήθη στις 10.1.1939 και εγκρίθηκε άμεσα από τον Βασιλέα Γεώργιο στις 14.2.1939 (ΦΕΚ 64 - 18.02.1939), ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την εφαρμογή των διατάξεων προ του θέρους, επισημάνθηκε η πολλαπλή σημασία των Δασών. [1] «Περί Ορισμού Δασών & Το Περιορισμό των Αιγοπροβάτων» ΑΝ 875/1937(ΦΕΚ 379/1937), [2] «Περί Ονομασία των Εθνικών Δρυμών» ΑΝ 856/1937 (ΦΕΚ Α' 368/1937), [3] Όλυμπος - ΦΕΚ Α' 248/1938 και Παρνασσός - ΦΕΚ Α' 286/1938 Τα τεύχη ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ & όλοι οι ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ
Είναι το πρόσφατο εύρημα σε δημοπρασία που μας φανερώνει σε συνδιασμό με μία ομιλία του Μεταξά της 1ης Ιουνίου 1940 τον λόγο που έγινε αυτό το ψήφισμα, που εκφράζει «την Βαθείαν Ευγνωμοσύνην» και διαδηλώνει «την Πίστην και Αφοσίωσιν» προς τον «Εθνικόν Κυβερνήτην της χώρας κ. Ιωάννην Μεταξάν και τον αντάξιον αυτού συνεργάτην Υπουργόν της Εργασίας Αριστείδην Δημητράτον».
[1] Λ&Σ ΙΙ σελ 310-312 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΙΝ ΤΩΝ ΦΥΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΦΥΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 1940 [2] ΦΕΚ 355Α - 02 09 1939 ΠΕΡΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΥ
Πρόκειται για ένα μικρό βιβλιαράκι 60 σελίδων που τυπώθηκε τον Αύγουστο του 1937 στην Αθήνα με συγγραφέα τον νευρολόγο ψυχίατρο Κωνσταντίνο Κατσαρά, ο οποίος δημοσιεύει δικές του παρατηρήσεις και άρθρα άλλων γνωστών ιατρών καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με το θέμα της Χαράς και Αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία.
Και ακόμα είμαστε στην αρχή. Δέσμιοι της Γεωγραφίας και δύο Ασυμβίβαστων Πολιτισμών. Ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος κείμενο του Ημερολογίου του Ιωάννη Μεταξά είναι η καταγραφή που έκανε στον χρόνο που μεσολάβησε από το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων ως την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι ιδέες του Ιωάννη Μεταξά και οι κρίσεις του για την Μεγάλη Ιδέα και την Μικρασιατική πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου, είναι ξεκάθαρα διατυπωμένες σε πολλά κείμενα του. Διατρέχουν το Ημερολόγιο του, τα άρθρα του στις εφημερίδες , σε επιστολές και σε υπομνήματα, αρχής γενομένης από το 1914 και μέχρι το 1935. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ - Εκδόσεις Κυρομάνου ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - τομ. ΙΙΙ σελ. 788 Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2-5 ΙΟΥΛ 1924 ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2-5 ΙΟΥΛ 1924 - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ τομ. ΙΙΙ σελ. 788 Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ BΡAΔΥNΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 1924 - ΓΙΑ ΑΡΘΡΟ ΙΜ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 1924
Την 15η Αυγούστου του1940, στις 8.25 το πρωί, και ενώ η λειτουργία είχε αρχίσει στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την «Παναγία της Τήνου», έγινε ο ανόσιος και ύπουλος τορπιλισμός του «εύδρομου» καταδρομικού ΕΛΛΗ, που αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου, συμμετείχε στον εορτασμό. Για τον τορπιλισμό της «Έλλης» η σιωπή λύθηκε και η πλήρης καταγραφή και αλήθεια περί του τι συνέβη την 15η Αυγούστου στην Τήνο, αποτυπώθηκε στις εφημερίδες μετά την 28η Οκτωβρίου 1940 αλλά και στο επίσημο κρατικό έντυπο της ΛΕΥΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ 1940 Εφημερίδες της εποχής: ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ - ΕΘΝΟΣ - Η ΠΡΩΙΑ - Η ΒΡΑΔΥΝΗ
Επειδή πλησιάζουν οι ημέρες που θα θυμηθούν ορισμένοι τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά για να βρουν την ευκαιρία να αναρτήσουν λανθασμένες πληροφορίες, επαναλαμβάνοντας τετριμμένα σχόλια, πως δηλαδή η παρουσία του εχθρού έκανε αποδεκτή την κυβέρνηση, την Εθνική Κυβέρνηση του 1936-1941, θα παρουσιάσω ορισμένα αδιάψευστα ντοκουμέντα για να καταθέσω ιστορική μαρτυρία περί του έργου της και των αισθημάτων αναγνώρισης της ελληνικής κοινωνίας είτε είναι η ανώτερη αστική τάξη είτε οι κάτοικοι της εκτός των πόλεων Ελλάδας. Στο σημερινό ντοκουμέντο μια μαρτυρία με χρονολογία 18 Μαρτίου 1938 διαβάζουμε το Ψήφισμα της «Ενώσεως Φυσικών».
Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 19ης Μαρτίου, όπως αναφέρεται στα ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, ο Εθνικός Κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς, χρηματοδοτώντας με 600.000 την έρευνα για τον λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα και σε άλλα σημεία ανέθεσε στους ΣΕΚ την διαχείριση των ερευνών ώστε να μειωθεί η εισαγωγή και κατανάλωση του άνθρακα και να αντικατασταθεί με λιγνίτη. "ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ" , ΕΡΓΑ ΤΗΣ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
7 Οκτωβρίου, Δευτέρα. Ησυχία. Αλλά είναι ησυχία πραγματική; -Κόπωσις νευρική.-Βασιλέα-πολύ φιλικά. 8 Οκτωβρίου, Τρίτη. Μικρή φορτούνα. Πληροφορίαι απειλητικαί . Russel Lufthansa. Ζήτημα Athener Zeitung. Στάσις άπιστος Μαυρουδή. 9 Οκτωβρίου, Τετάρτη. Lufthansa αποδεικνύονται κούρες. Athener Zeitung τακτοποιείται. - (στάσις μου ανένδοτος). Μαυρουδής από τηλεφώνημα ( Clermont Ferrand) αποδεικνύεται άπιστος προς την Ελλάδα. Τηλεγραφήματα ήσυχα. Αλλά ανησυχίαι μου πλήρεις. ( ο Μαυρουδής ήταν υφυπουργός των εξωτερικών και οι εισηγήσεις του ενίοτε ανησυχούσαν τον Μεταξά έχοντος διαφορετική γνώμη. Αυτός είναι ο λόγος που στις ελάχιστες γραμμές του σημειώματος του της 28ης στο Ημερολόγιο γράφει: Υπουργικόν Συμβούλιο όλοι πιστοί και Μαυρουδής.)
Μια εντυπωσιακή πληροφορία θα δημοσιεύσει η επιθεώρηση " ΝΕWS REVIEW " του Λονδίνου την 1η Νοεμβρίου 1940: (Από φίλο Αναστάσιο Καδδά).
" Δύνανται τώρα να αποκαλυφθή, ότι από αρκετών ήδη μηνών, όταν ο Μουσολίνι εσχεδίαζε την εκστρατείαν του, πολυάριθμος ιταλική "πέμπτη φάλαγξ" εγκαταστάθη εις τας Αθήνας. Οι άνθρωποι της φάλαγγας αυτής εξησφάλισαν επαφάς με ορισμένα μέλη του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού Ιωάννου Μεταξά και διάφορα "μυστικά" ήρχισαν να διαβιβάζονται εις ιταλικά αυτιά, πρόθυμα να τα δεχθούν. Φυσικά οι πράκτορες του Μουσολίνι δεν εγνώριζαν ότι οι άνθρωποι με τους οποίους είχαν επιτύχει επαφάς ήσαν εις την πραγματικότητα πράκτορες του στρατηγού Μεταξά, ο οποίος ούτω ετηρείτο ενήμερος των Ιταλικών σχεδίων. Εν τω μεταξύ η Ρώμη ελάμβανεν ένα σωρό πληροφορίες οι οποίες εκ των υστέρων απεδείχθη ότι ήταν πλασταί. Επί τη βάση των γεγονότων αυτών που διεβίβαζαν ευσυνειδήτως οι άνθρωποι του Μουσολίνι, κανείς από τους δυό Αρχηγούς του ¶ξονος δεν εφαντάζετο οτι η Ελλάς θα εμάχετο..."
Σε επιστολή του προς την σύζυγό του Λέλα ο Ιωάννης Μεταξάς περιγράφει (στην σελίδα 175 του Ημερολογίου του ) το πως έγιναν οι διαπραγματεύσεις από τον Δούσμανη και τον ίδιο ως αντιπροσώπους του Αρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου με τους Τούρκους και η τελική συνθήκη.
Το "ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ" 26 & 27 Οκτωβρίου 1912, είναι γραμμένο από τον Ιωάννη Μεταξά και υπογραμμένο από τον Τούρκο στρατηγό και τον Βίκτωρα Δούσμανη και Ιωάννη Μεταξά.
Είναι πρωί της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου 1940. Εδώ και δύο εικοσιτετράωρα ο ελληνικός Στρατός μάχεται λυσσαλέα στα βουνά της Πίνδου, αποκρούοντας με επιτυχία την ιταλική επέλαση. Στην Αθήνα, ο Εθνικός Κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς έχει καλέσει τους διευθυντές και τους αρχισυντάκτες των αθηναϊκών εφημερίδων στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», που έχει μεταβληθεί σε Γενικό Στρατηγείο. Εκεί, αναφέρει με περισσή ειλικρίνεια στους δημοσιογράφους την κρισιμότητα των στιγμών που ζει το έθνος.
Στις 25 Φεβρουαρίου 1938 κυκλοφόρησε το περιοδικό «Η Νεολαία» το υπ αριθμ. Φύλλο 7, σε μεγαλύτερο μέγεθος από το κανονικό που κυκλοφόρισε τον Οκτώβριο του 1938.Και κύριο άρθρο λόγω επετείου απελευθερώσεως Ιωαννίνων το «ΜΠΙΖΑΝΙ» γραμμένο απο τον Γενικό Κυβερνητικό Επίτροπο κ. Αλέκο Κανελλόπουλο. Στην δεύτερη σελίδα καλούνται σκαπανείς και φαλαγγίται να αναλάβουν εργασία φύτευσης δένδρων που θα τους παρασχεθούν. Ήδη κειτουργούν ανταποκρίσεις από διάφορες περιοχές της Ελλάδος όπου υπάρχουν ομάδες ΕΟΝ. Στην σελιδα 4 έχει φωτογραφία πρόσωπα που αποτελούν το επιτελείον φάλλαγγος Παγγαίου. Στην σελ. 5,6,7, Γιορτές με χαρακτήρα Εθνικό, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Παναιτόλιο, Ναύπακτος. Στην Κεφαλόβρυση ομιλεί ο Κανελλόπουλος. Στην σελ. 8. Ομιλούν οι αναγνώσται της ή ομάδες όπως η Ε.Ο.Ν Λουσικών. Που στέλνουν και φωτογραφία δημοσιευμένη στην σελίδα 20. Ακολουθούν σελιδες Αστρονομίας, Ιστορικές, θέματα κοινωνίας και ψυχολογίας, κουβέντες του σπιτιού, μουσικής και ελληνικής φύσεως, κινηματογράφου, αθλητισμού. Κουίζ και διεθνή νέα και ειδήσεις.
Στο Αρχείο ΙΦΜ υπάρχει η εφημερίδα ΑΡΚΑΔΙΑ με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου 1926 που εμφανίζει το συνδιασμό ΕΛΕΥΘΕΡΟΦΡΟΝΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ και τον υποψήφιο βουλευτή κο. ¶γι Ταμπακόπουλο. Το σύμβολο του κόμματος Ελευθεροφρόνων ήταν το ΣΤΑΧΥ. Ας το προσέξουν όσοι με διάθεση χιούμορ σατυρίζουν τον Ιωάννη Μεταξά όταν από τον λαό του δόθηκε η επωνυμία ο «πρώτος αγρότης». Ας εννοήσουν μάλιστα ότι οι αγροτικές μεταρρυθμίσεις των ημερών της 4ης Αυγούστου είχαν την ρίζα τους το 1922 στο κόμμα των Ελευθεροφρόνων στα πρώτα βήματα του Μεταξά στην πολιτική ζωή του τόπου. Η Εφημερίδα "ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ".
2022 23 ΝΟΕ
Ο Ξένος Τύπος για την Απελευθέρωση της Κορυτσάς.
Μετά τη λήξη της πρώτης περιόδου του Ελληνοϊταλικού Πολέμου (13 Νοε. 1940) και την επιτυχή απόκρουση της ιταλικής εισβολής άρχισε η συνεχώς εντεινόμενη ελληνική αντεπίθεση για την απελευθέρωση των πόλεων της Βόρειας Ηπείρου....
2022 10 ΔΕΚ
"Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Αργυρόκαστρο" & "ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ"
Πήραμε το Αργυρόκαστρο! Η Καθημερινή της 9ης Δεκεμβρίου 1940 προβάλει την μεγάλη νίκη και παράλληλα αναφέρεται στην "Λευκή Βίβλο", που εκείνες τις ημέρες πρωτοδημοσιεύτηκε, προβάλλοντας όλα τα διπλωματικά έγγραφα που αναφέρονταν στην εξέλιξη της ιταλικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδος. Η Λευκή βιβλός με κόστος 40 δρχ.τυπώθηκε ελληνικα, γαλλικά, και γερμανικά
Περιγραφή Βιβλίου: Η "Νέα Εστία": Ο κυβερνήτης που έγινε θρύλος - Θ. Νικολούδης: Ο πνευματικός άνθρωπος -Κωστής Μπαστιάς: Ο Μεταξάς πριν έρθει στην εξουσία - Π. Πρεβελάκης: Ο φιλότεχνος - Τάκης Μπάρλας: Ηρωϊκή ελεγεία (ποίημα) - Μιχ. Αργυρόπουλος: Η "εθνική υπόθεσις" - Θ.Ν. Συναδινός: Τι μας θύμισε ο Ι. Μεταξάς - Μανώλης Καλομοίρης: Ο Ιωάννης Μεταξάς και η Ελληνική μουσική - Μαρίκα Κοτοπούλη: Ο Μεταξάς και το θέατρο - Αιμίλιος Βεάκης: Θρήνοι και κλάψες όχι, στη θάνη σου (ποίημα) - Ειρήνη η Αθηναία: Η κρατική ευλογία - Πέτρος Χάρης: Ο αποφασιστικός δημοτικιστής - Μ. Καραγάτσης: Ο πρώτος δημοτικιστής πρωθυπουργός - Πέλος Κατσέλης: Ο Ιωάννης Μεταξάς και το "¶ρμα Θέσπιδος" - Ιωάννης Μεταξάς: λόγοι για τη λογοτεχνία, το θέατρο, τις τέχνες
Ματιές μέσα από το Ημερολόγιο και τις ομιλίες του Ιωάννη Μεταξά το 1937, όταν η κυβέρνηση μεριμνούσε για τον λαό με κοινωνικά έργα, για την άμυνα με στρατιωτικά γυμνάσια και κατασκευές των Οχυρών της «Γραμμής Μεταξά», για την νέα γενιά με την δημιουργία νέων επαγγελματικών σχολών ή ιδρυμάτων, για στήριξη των εργαζομένων με νυκτερινές σχολές, με την υποστήριξη των αδυνάτων και των προβληματικών παιδιών με την δημιουργία ενός Ασύλου για τα «Αλητόπαιδα». ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - ΛΟΓΟΙ & ΣΚΕΨΕΙΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 7 ΟΚΤ 1937 ΙΜΕΤΑΞΑΣ «ΘΕΜΕΛΙΟΝ ΛΙΘΟΝ ΑΣΥΛΟΥ ΑΛΗΤΟΠΑΙΔΩΝ»