2 Ιανουαρίου , Πέμπτη - 67η ημέρα Η ενίσχυσις της Γερμανίας εις Ιταλίαν δι αεροπορίας. Ώστε εγγίζει το τέλος;- Παράστασις Rex Άγγλων και Ελλήνων. Ατελείωτη Μουσολινιάς.
ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟΝ ΤΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ Κηφισιά 2 Ιανουαρίου 1941 Μόνον ο κίνδυνος ο μεγάλος, ο βαθύς, ο τρομερός, ανοίγει τα μάτια διάπλατα στην αλήθεια. Οι Άγγλοι εμείνανε μόνοι στον αγώνα, ύστερα από το πέσιμο της Γαλλίας. Και έφθασαν δύο δάκτυλα από τον Γκρεμνό. Και μόνον έτσι έγιναν καθαροί οι σκοποί τους. Μόνο έτσι έφυγεν η σκουριά από το μέταλλο που ήταν καμωμένοι.
2 Ιουνίου, Κυριακή (σελ.472) Γέννησης επίδοξου Διαδόχου (Κωνσταντίνου). - Πρωί Μαλακάσα Νεολαία. Έπειτα Μαραθώνα με Ντίτα.- Απόγευμα Αρσάκειον. Εκεί μου ανήγγειλαν και την γέννηση του μικρού Πρίγκηπος Εις του Διαδόχου. Συνομιλία με Βασιλέα. Κινήσεις πολιτικάντηδων. Έπειτα Υπουργείον και σπίτι Μαυρουδή. Επικείμενον διάβημα Τουρκίας. Να δούμε αν θα γίνει. Ανησυχίαι και πάλιν.
( βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 1940 όταν η Ευρώπη φλέγεται και η Ελλάδα διατηρεί άκρα ουδετερότητα ενώ προετοιμάζεται με το βλέμμα στραμμένο στην στάση της Τουρκίας).
Και ενώ ο Αθηναϊκός τύπος πανηγυρίζει για τις ΝΙΚΕΣ του Στρατού στην οικία του Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά ο κόσμος ξαγρυπνά. Ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει υψηλό πυρετό 38.5. Με κόπο σημειώνει στο ημερολόγιο του το κείμενο της ημέρας που προηγήθηκε. Η αγωνία του έχει φτάσει στο κατακόρυφο γιατί έχουν προηγηθεί στις 14 και 15 Ιανουαρίου δύο ολοήμερες συναντήσεις με την παρουσία όλων , Βασιλέως Γεωργίου Β? , Πρωθυπουργού Μεταξά, αρχιστρατήγου Παπάγου, Άγγλων , Ουειβελ, Παλαιρετ, σε συμβούλια με μακρά επισκόπηση καταστάσεως για να κριθούν οι περαιτέρω κινήσεις που αφορούν όλους.
Το κείμενο αυτό που έχει δημοσιευθεί στο Ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά βρίσκεται έκτοτε στα αρχεία του Φόρειν Όφις, διαβιβασθέν από τον Άγγλο Πρέσβη Σερ Μαικελ Πάλαιρετ στον οποίον απεστάλη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αποτελεί δε την τελευταία του λέξη και δημόσια θέση ως προς την στάση της Ελλάδος. Στην συνέχεια η ασθένεια επιδεινώνεται και δεν υπάρχει άλλο γραπτό του. Θα παραμείνει κλινήρης στην οικία του στην Κηφισιά με δική του επιθυμία. Το κείμενο Καταλήγει με την φράση. « Εις την Βρεττανικήν Κυβέρνησιν απόκειται να λάβη υπ? όψει τας υποδείξεις μας, υποδείξεις φίλων αφοσιωμένων και πιστών».
"ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ" τεύχος 340 της 15ης Φεβρουαρίου 1941 σελ.136 άρθρο «Ο Ιωάννης Μεταξάς και η Ελληνική Μουσική», του κ. ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ, Πρόεδρου Ελλήνων Μουσουργών,15 μέρες μετά τον θάνατο του Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά.
Λίγοι γνωρίζουν την σχέση του Ιωάννη Μεταξά με τα γράμματα, την λογοτεχνία, την αγάπη του στην ελληνική γλώσσα και μάλιστα στην δημοτική. Ένα κείμενο γραμμένο στην «Νέα Εστία» στο τεύχος 340 στις 15.2.1941, με την υπογραφή του Καραγάτση έχει τον τίτλο: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΙΣΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ. σελ.153 - 154 Ένα άλλο κείμενο στο ίδιο τεύχος από τον Πέτρο Χάρη τον αποκαλεί: Ο ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΌΣ ΔΗΜΟΤΙΚΙΣΤΉΣ. σελ.142 - 152
Ο Ιωάννης Μεταξάς προστάτεψε με κάθε τρόπο την Ισραηλιτική Κοινωνία της Ελλάδος κατά την εποχή της διακυβερνήσεως του 1936 - 1941. Παραθέτουμε ένα αρχειακό έντυπο, το πρόγραμμα το πρόγραμμα της παράστασης «ΙΣΡΑΗΛ» που ανέβηκε το 1939 στο θέατρο Κοτοπούλη. Όπως φανερώνει το φυλλάδιο υπεύθυνος της παραστάσεως ήταν τότε ο Κωστής Μπαστιάς, ως κυβερνητικός Επίτροπος, Γενικός Διευθυντής Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, με την αξεπέραστη μεγάλη του θεάτρου κυρία Μαρίκα Κοτοπούλη, ως πρωταγωνίστρια του έργου.
"Ο θάνατος του Ιωάννου Μεταξά εβύθισε την Ελλάδα εις απέραντον θλίψιν. Κανείς δεν επερίμενεν ένα τέτοιο κτύπημα από μέρους της Μοίρας....Ο Ιωάννης Μεταξάς υπήρξε ένας εξαιρετικός άνθρωπος πλήρης δυνάμεως και ζωτικότητος. Κανείς Έλλην δεν άμφέβαλλε δια την ξεχωριστήν φύσιν του. Αι υπηρεσίαι τας οποίας προσέφερεν εις την χώραν, πρώτον ως στρατιωτικός και ως πολιτικός έπειτα, είνε επίσης σπουδαιόταται. Η νεώτερη ελληνική ιστορία του επιφυλάσσει ιδιαίτερον και τιμητικόν κεφάλαιον. Τα τελευταία τέσσερα και μισό χρόνια επληρώθησαν εξ' ολοκλήρου με την μορφήν του. Και δεν υπάρχει κανείς που δεν θα αναγνωρίσει ότι εις την εσωτερικήν κατάστασιν και στην εξωτερικήν θέσιν της χώρας, επέθεσεν βαρεία την σφραγίδα του πνεύματος του. Το έργον του εκτείνεται προς όλας τας κατευθύνσεις της ζωής της ελληνικής κοινωνίας, την οποίαν επεδίωξε να αναδιοργανώσει και να τρέψει προς συγχρονισμένας κατευθύνσεις, με αντικειμενικό σκοπόν την ανύψωσιν των λαικών τάξεων και την υποστήριξιν των αδυνάτων και των πτωχών. Η κοινωνική αρμονία και η εθνική ενότης του ελληνικού λαού ήσαν οι δύο πόλοι περί τους οποίους εστράφη η εσωτερική του προσπάθεια. Και είδαμεν τους καρπούς της να ωριμάζουν και να αυξάνωνται εις τας ημέρας μας..." ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ - www.ioannismetaxas.gr/Thanatos.html
Ένα ιστορικό έντυπο, το οποίο φανερώνει «την ψυχή τε και σώματι συμμετοχή» των κοινότητας των Ισραηλινών στην Ελλάδα, στον αγώνα των Ελλήνων κατά των Ιταλών το 1940,
Το έντυπο αποτελεί εγκύκλιο της Ισραηλιτικής Κοινοτητας των Αθηνών, η οποία (με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 1940) απευθύνεται στα μέλη της, ενημερώνει για το «όχι» του «Μεγάλου Αρχηγου» Ιωάννη Μεταξά στο ιταλικό αίτημα για παράδοση της χώρας και τους ζητά να συνεισφέρουν όσο το δυνατό περισσότερο στον Εθνικό Αγώνα.
Το πρώτο διάταγμα «Περί οργανώσεως της παθητικής αεραμύνης» εκδόθηκε πέντε το 1936. Ακολούθησε ένα πλέγμα αναγκαστικών νόμων και διαταγμάτων, τα οποία ρύθμιζαν διάφορα ζητήματα αεράμυνας, ενώ πλήθος απορρήτων σχεδίων εκπονούσε ο στρατός. Εξ' άλλου, καθ' όλη την διάρκεια της τετραετίας 1937-1940, διεξάγονταν ασκήσεις αεραμύνης σε όλη τη χώρα. Την ίδια περίοδο, ιδρύθηκαν και λειτουργούσαν και Σχολές Παθητικής Αεραμύνης, τα μαθήματα των οποίων παρακολουθούσαν γιατροί, φαρμακοποιοί, αξιωματικοί της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας, του Υγειονομικού Σώματος κ.α. Στην Αθήνα, σχολεία λειτουργούσαν στην Στρατιωτική Λέσχη, στην Παλιά Βουλή και αλλού.
Τιμώντας την μνήμη του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, στην 82α επέτειο του θανάτου του (29.1.2941), η ΕΣΤΙΑ της 29Ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023, ανατύπωσε ως ένθετο, το φύλλο της 29ης Ιανουαρίου του 1941, με τον αποχαιρετισμό στο κύριο άρθρο της, προς τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ.
Ευχαριστούμε θερμά την διεύθυνση της ΕΣΤΙΑΣ και συγκεκριμένα τον κύριο Κοττάκη, γιατί το φύλλο αυτό παρουσιάζεται μισό στο Αρχείο της Βουλής των Ελλήνων.
Στο οικογενειακό μας Αρχείο υπάρχει και η ανατύπωση του 1980.
Ζητώ συγνώμη στην ΕΣΤΙΑ γιατί την μη χρήση πολυτονικού. ΕΣΤΙΑ 29 ΙΑΝ 1940
Ιωάννης Μεταξάς, βρίσκεται στο Στρατηγείο του Διαδόχου Κωνσταντίνου μετακληθείς επειγόντως, από την Συνδιάσκεψη του Λονδίνου, όπου είχε καθήκοντα στρατιωτικού συμβούλου του Βενιζέλου, ώστε να μεταβεί στην Ήπειρο που ο στρατός υπό τον Σαπουντζάκη έχει σταματήσει και καθηλωθεί επί δύο μήνες στην Φιλιππιάδα. Φιλιππιάς 12 Φεβρουαρίου (ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - τομ. ΙΙ σελ. 204) Αλλά είναι ύψιστη Εθνική ανάγκη να πάρωμεν τα Γιάννενα. .. ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΆΡΩ.
ΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΙ η κα. Μανδράκου ως υπεύθυνος της έκδοσης ΓΙΑΝΝΕΝΑ ότι.. το μνημείο στο ΧΑΝΙ ΕΜΙΝ ΑΓΑ που φανερώνει ΌΤΙ:
Ο ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΤΕ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΗΓΕΙΤΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ, ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΩΣ ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΤΕΛΗΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΙΤΕΛΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ.
Στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, μαζί με τις προσωπικές καθημερινές αναφορές έχουν δημοσιευθεί και ορισμένες επιστολές του προς την σύζυγο του Λέλα με ιδιαίτερο κύρος όταν αναφέρονται σε ιστορικές στρατιωτικές πληροφορίες. Τέτοια είναι και η επιστολή της 25ης Φεβρουαρίου 1913 μετά τις μάχες, το Πρωτόκολλο Παράδοσης της πόλεως των Ιωαννίνων και την επίσημο είσοδο στην πόλη του Διαδόχου Κωνσταντίνου με όλο το Επιτελείο, όπως εμφανίζονται στις εικόνες της εποχής.
6 Απριλίου 1941 - ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΛΑΟΝ 22 Απριλίου 1941 - ΦΕΚ A 139 - 1941 ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ Α.Μ.ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΙΚΟΝ ΛΑΟΝ 1 Απριλίου 1947. Φεύγει ξαφνικά από την ζωή ο Βασιλέας Γεώργιος Β των Ελλήνων. Ο βασιλιάς της Νίκης!
Άρχισε η εισβολή των Γερμανικών στρατευμάτων και όπως είχε προβλέψει σωστά ο Ιωάννης Μεταξάς βρήκαν μπρος τους την οχύρωση των βορείων συνόρων μας, την επιμελώς κατασκευασμένη προκειμένου να προσφέρει κατά το δυνατόν προστασία στους υπερασπιστές του πατρίου εδάφους. Σήμερα δικαίως ονομαζόμενη ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΑ.
«12 Απριλίου 1871 - Γέννησης Ιωάννου Μεταξά» Σαν σήμερα, γεννήθηκε στο Βαθύ της Ιθάκης ο Ιωάννης Μεταξάς. Στα χαρτιά του Ιωάννη Μεταξά που σήμερα είναι στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, όπως όλο το αρχείο του, βρέθηκε ένα κιτρινισμένο φύλλο χαρτί χειρόγραφο του πατέρα του, με τον τίτλο: Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΜΟΥ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΜ - τομ. Α σελ 41 - 48 ΓΕΝΝΗΣΗ - ΚΑΤΑΓΩΓΗ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Μέρα γιορτής σήμερα και αφού είναι οι μέρες που ανέλαβε ο Ιωάννης Μεταξάς την διακυβέρνηση της Ελλάδας, ως εκλεγμένος Αρχηγός των Ελευθεροφρόνων , ως αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Δεμερτζή (ο οποίος απέθανε στις 11 Απριλίου 1936).
Ο Μεταξάς μετέχει της οικουμενικής κυβερνήσεως Ζαΐμη με 56 βουλευτές από τις 4.12.1926 - 4.7.1928. Ως Υπουργός Συγκοινωνιών εργάζεται σκληρά και αφήνει τεράστιο έργο οδοποιίας που θα εφαρμόσει εν μέρει και εγκαινιάσει ο Βενιζέλος μετά. Επίσης Ύδρευσης και ηλεκτρισμού της πρωτευούσης.
Θερμά συγχαρητήρια στην καθηγήτρια Κατερίνα Λαγού για την πρωτότυπη επιστημονική και σε διεθνές επίπεδο έρευνα και αποτύπωση του θέματος
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΜ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ Το φυλλάδιο αυτό είναι στο αρχείο της Ιωάννας Φωκά Μεταξά. Εμφανίστηκε σε δημοπρασία συγχρόνως με την εκτύπωση του βιβλίου που ξεκινάει με το ίδιο περιεχόμενο, αποτέλεσμα έρευνας της συγγραφέως σε Γερμανικά Αρχεία.
Η Λουκία Ι. Μεταξά υπήρξε αρχηγός της Ε.Ο.Ν γυναικών, δηλαδή του γυναικείου τμήματος της Εθνικής Οργανώσεως Νεολαίας, που ιδρύθηκε με τον ΑΝ 334 ΦΕΚ 499 10η Νοεμβρίου 1936 και λειτούργησε ως συμπληρωματική γνώση και κοινωνικές δραστηριότητες για τα παιδιά και τους νέους επί Ιωάννη Μεταξά, 1936 -1941, ως και μετά τον θάνατο του και διαλύθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα υπ' αριθ. 213 ΦΕΚ 209 25η Ιουνίου 1941 του Πρωθυπουργού της Ελλάδος επί γερμανικής κατοχής, Γεώργιο Τσολάκογλου.
Η Λουκία με θαυμασμό και λατρεία στον πατέρα της παραμένει κοντά του σε κάθε έργο του. Η αγάπη της θα συνεχίσει και μετά τον θάνατο του με πράξεις αυταπάρνησης και γενναιότητας ως αντιστασιακή και έντονου κοινωνικού έργου ομασδικά ή μόνη όπως είχε διαποτιστεί με τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες του πατέρα της .