Χρονολογική ενημέρωση ανάπτυξης ιστοχώρου
Χρονολογική ενημέρωση ανάπτυξης ιστοχώρου
Ομιλίες - Δημοσιεύσεις - Αναρτήσεις στοιχείων
Αλλες δραστηριότητες - Ανακοινώσεις
[2010][2011][2012][2013]
Χρονολογική ενημέρωση ανάπτυξης ιστοχώρου
[2016 - 2019]
[2020]
ΑΝΑΡΤΉΣΕΙΣ
[2021]
Creative Commons License
Ιωάννης Μεταξάς αναφορά Ιωάννα Φωκά διέπεται από άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Unported.
free website counter
>  Αναρτήσεις Στοιχείων - Ενημερώσεις Ιστοχώρου
> Χάρτης Ιστοτόπου
e-mail   |   Guest Book   |  Ενημερώσεις Ιστοχώρου
Copyright © 2009 by Ioanna Phoca
[ 2022 ]
[ 2023 ]
2023 2 ΙΑΝ
Από το Ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά

1 Ιανουαρίου 1941, Τετάρτη - 66η Ημέρα
Αντί τελετής συγκινητική δέησις. Κατάνυξις-απλότης-ταπεινοφροσύνη. Νεολαία παράταξις.-Ξεκούρασις.- Εφοδιασμός τακτικός. Νέα στάσιμα. Θεραπεία κρυοπαγημάτων. Αντιμετώπισις.-Ανήσυχο τηλεγράφημα Κόλλα Βουκουρεστίου δια συγκεντρώσεις Γερμανικού στρατού εις Ρουμανίαν. Αναχώρησις Φίλωφ δια Βιέννην. Πολύ ύποπτον. Ήσυχο βράδυ.- Φλώρινα καλός καιρός.-Συμμαζευόμεθα εις υπόγειον γραφείον.

2 Ιανουαρίου , Πέμπτη - 67η ημέρα
Η ενίσχυσις της Γερμανίας εις Ιταλίαν δι αεροπορίας. Ώστε εγγίζει το τέλος;- Παράστασις Rex Άγγλων και Ελλήνων. Ατελείωτη Μουσολινιάς. 
ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟΝ ΤΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ
Κηφισιά 2 Ιανουαρίου 1941
Μόνον ο κίνδυνος ο μεγάλος, ο βαθύς, ο τρομερός, ανοίγει τα μάτια διάπλατα στην αλήθεια.
Οι Άγγλοι εμείνανε μόνοι στον αγώνα, ύστερα από το πέσιμο της Γαλλίας. Και έφθασαν δύο δάκτυλα από τον Γκρεμνό. Και μόνον έτσι έγιναν καθαροί οι σκοποί τους. Μόνο έτσι έφυγεν η σκουριά από το μέταλλο που ήταν καμωμένοι.
2023 2 ΙΑΝ
Από το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ 30.10. 1940
.Θέλω ακόμα να σας είπω κάτι. Ξέρω με βεβαιότητα ότι από την σοβαράν αυτήν δοκιμασίαν η Ελλάς θα υποφέρει. Ξέρω όμως επίσης με βεβαιότητα ότι τελικώς θα εξέλθει όχι μόνον ένδοξος, αλλά και μεγαλύτερη.. Και κάτι ακόμη. Τα Δωδεκάνησα προδικάζουν.
Στο σημείο αυτό η ομιλία του Μεταξά δεν καταγράφεται στο στενογραφημένο κείμενο. Κάτι ανακοινώνει που δεν έπρεπε να καταγραφεί.  Κάτι που φανέρωνε τους συλλογισμούς των προβλέψεων του. Πιθανόν να αναφερόταν στην συμμετοχή της Τουρκίας η οποία τελικά δεν έλαβε μέρος στον πόλεμο. Το ενδιαφέρον του Μεταξά για τα Δωδεκάνησα γίνεται φανερό στο Ημερολόγιο του όπως στο Μέγα Ναυτικό Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου 1940, όπου επιμένει να διατηρηθούν πλοία για τα Δωδεκάνησα.

Μια ακόμα πρόβλεψη του Ιωάννη Μεταξά που βγήκε αληθινή και ως έργο του πραγματοποιήθηκε 5 χρόνια μετά τον θάνατόν του. 29.1.1941
2023 10 ΙΑΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑ 9 -12 ΙΑΝ 1941 IV σελ.557 & 558
2023 12 ΙΑΝ
Από το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ τόμος 4ος  του Ιωάννη Μεταξά
2 Ιουνίου, Κυριακή (σελ.472)
Γέννησης επίδοξου Διαδόχου (Κωνσταντίνου). - Πρωί Μαλακάσα Νεολαία. Έπειτα Μαραθώνα με Ντίτα.- Απόγευμα Αρσάκειον. Εκεί μου ανήγγειλαν και την γέννηση του μικρού Πρίγκηπος Εις του Διαδόχου. Συνομιλία με Βασιλέα. Κινήσεις πολιτικάντηδων. Έπειτα Υπουργείον και σπίτι Μαυρουδή. Επικείμενον διάβημα Τουρκίας. Να δούμε αν θα γίνει. Ανησυχίαι και πάλιν.

( βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 1940 όταν η Ευρώπη φλέγεται και η Ελλάδα διατηρεί άκρα ουδετερότητα ενώ προετοιμάζεται με το βλέμμα στραμμένο στην στάση της Τουρκίας).

20 Ιουλίου, Σάββατον (σελ.485)
Βαφτίσια επίδοξου Διαδόχου Κωνσταντίνου. Νύξεις μικραί δια έξοδον εις Αιγαίον, δια δηλώσεις υπέρ Γερμανίας. κλπ.κλπ.
2023 18 ΙΑΝ
Και ενώ ο Αθηναϊκός τύπος πανηγυρίζει για τις ΝΙΚΕΣ του Στρατού στην οικία του Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά ο κόσμος ξαγρυπνά. Ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει υψηλό πυρετό 38.5. Με κόπο σημειώνει στο ημερολόγιο του το κείμενο της ημέρας που προηγήθηκε. Η αγωνία του έχει φτάσει στο κατακόρυφο γιατί έχουν προηγηθεί στις 14 και 15 Ιανουαρίου δύο ολοήμερες συναντήσεις με την παρουσία όλων , Βασιλέως Γεωργίου Β? , Πρωθυπουργού Μεταξά, αρχιστρατήγου Παπάγου, Άγγλων , Ουειβελ, Παλαιρετ, σε συμβούλια με μακρά επισκόπηση καταστάσεως για να κριθούν οι περαιτέρω κινήσεις που αφορούν όλους.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ τομ. IV σελ. 552 - 561

Γ.Α.Κ. ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ # 15 - 1941 1-17 ΙΑΝ
Από το Ημερολόγιο του Ιωάννου Μεταξά - 1941 «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ»
2023 19 ΙΑΝ
Διακοίνωσις Ιωάννου Μεταξά προς την Βρεταννικήν Κυβέρνησιν
Το κείμενο αυτό που έχει δημοσιευθεί στο Ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά βρίσκεται έκτοτε στα αρχεία του Φόρειν Όφις, διαβιβασθέν από τον Άγγλο Πρέσβη Σερ Μαικελ Πάλαιρετ στον οποίον απεστάλη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αποτελεί δε την τελευταία του λέξη και δημόσια θέση ως προς την στάση της Ελλάδος. Στην συνέχεια η ασθένεια επιδεινώνεται  και δεν υπάρχει άλλο γραπτό του. Θα παραμείνει κλινήρης στην οικία του στην Κηφισιά με δική του επιθυμία. Το κείμενο Καταλήγει με την φράση. « Εις την Βρεττανικήν Κυβέρνησιν απόκειται να λάβη υπ? όψει τας υποδείξεις μας, υποδείξεις φίλων αφοσιωμένων και πιστών».

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ τομ IV σελ.560 & 561
2023 26 ΙΑΝ
O ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
"ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ" τεύχος 340 της 15ης Φεβρουαρίου 1941 σελ.136 άρθρο «Ο Ιωάννης Μεταξάς και η Ελληνική Μουσική», του  κ. ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ, Πρόεδρου Ελλήνων Μουσουργών,15 μέρες μετά τον θάνατο του Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά.

"ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ" τεύχος 340
2023 27 ΙΑΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΙΣΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Λίγοι γνωρίζουν την σχέση του Ιωάννη Μεταξά με τα γράμματα, την λογοτεχνία, την αγάπη του στην ελληνική γλώσσα και μάλιστα στην δημοτική.
Ένα κείμενο γραμμένο στην «Νέα Εστία» στο τεύχος 340 στις 15.2.1941, με την υπογραφή του Καραγάτση έχει τον τίτλο:
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΙΣΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.  σελ.153 - 154
Ένα άλλο κείμενο στο ίδιο τεύχος από τον Πέτρο Χάρη τον αποκαλεί:
Ο ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΌΣ ΔΗΜΟΤΙΚΙΣΤΉΣ.   σελ.142 - 152
2023 28 ΙΑΝ
ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
Ο Ιωάννης Μεταξάς προστάτεψε με κάθε τρόπο την Ισραηλιτική Κοινωνία της Ελλάδος κατά την εποχή της διακυβερνήσεως του 1936 - 1941. 
Παραθέτουμε ένα αρχειακό έντυπο, το πρόγραμμα το πρόγραμμα της παράστασης «ΙΣΡΑΗΛ» που ανέβηκε το 1939 στο θέατρο Κοτοπούλη.
Όπως φανερώνει το φυλλάδιο υπεύθυνος της παραστάσεως ήταν τότε ο Κωστής Μπαστιάς, ως κυβερνητικός Επίτροπος, Γενικός Διευθυντής Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, με την αξεπέραστη μεγάλη του θεάτρου κυρία Μαρίκα Κοτοπούλη, ως πρωταγωνίστρια του έργου.
2023 29 ΙΑΝ
Ημερήσιος Τύπος, 1941 29-30-31 ΙΑΝ & 1-2 ΦΕΒ "ΘΑΝΑΤΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ  ΜΕΤΑΞΑ"
2022 29 ΙΑΝ
«Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ».
Αφιέρωμα στην μνήμη του Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά, στην 82α επέτειο από τον θάνατο του .

Ένα θεατρικό έργο από τον Σ. Αποστολάτο, που κυκλοφόρησε υπέρ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που πρωταγωνίστησε στον πόλεμο 1940-1941.

( Αρχειακό εύρημα από τον φίλο Αναστάσιο Καδδά - Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ)
2022 29 ΙΑΝ
"Η ΕΛΛΑΣ ΓΟΝΥΠΕΤΗΣ ΘΡΗΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΚΤΝΟΝ ΤΗΣ" (εφ. Ασύρματος)
"Ο θάνατος του Ιωάννου Μεταξά εβύθισε την Ελλάδα εις απέραντον θλίψιν. Κανείς δεν επερίμενεν ένα τέτοιο κτύπημα από μέρους της Μοίρας....Ο Ιωάννης Μεταξάς υπήρξε ένας εξαιρετικός άνθρωπος πλήρης δυνάμεως και ζωτικότητος. Κανείς Έλλην δεν άμφέβαλλε δια την ξεχωριστήν φύσιν του. Αι υπηρεσίαι τας οποίας προσέφερεν εις την χώραν, πρώτον ως στρατιωτικός και ως πολιτικός έπειτα, είνε επίσης σπουδαιόταται. Η νεώτερη ελληνική ιστορία του επιφυλάσσει ιδιαίτερον και τιμητικόν κεφάλαιον. Τα τελευταία τέσσερα και μισό χρόνια επληρώθησαν εξ' ολοκλήρου με την μορφήν του. Και δεν υπάρχει κανείς που δεν θα αναγνωρίσει ότι εις την εσωτερικήν κατάστασιν και στην εξωτερικήν θέσιν της χώρας, επέθεσεν βαρεία την σφραγίδα του πνεύματος του. Το έργον του εκτείνεται προς όλας τας κατευθύνσεις της ζωής της ελληνικής κοινωνίας, την οποίαν επεδίωξε να αναδιοργανώσει και να τρέψει προς συγχρονισμένας κατευθύνσεις, με αντικειμενικό σκοπόν την ανύψωσιν των λαικών τάξεων και την υποστήριξιν των αδυνάτων και των πτωχών. Η κοινωνική αρμονία και η εθνική ενότης του ελληνικού λαού ήσαν οι δύο πόλοι περί τους οποίους εστράφη η εσωτερική του προσπάθεια. Και είδαμεν τους καρπούς της να ωριμάζουν και να αυξάνωνται εις τας ημέρας μας..."   
ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ -  www.ioannismetaxas.gr/Thanatos.html
2023 28 ΙΑΝ
ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, 12 Νοεμβρίου 1940
Ένα ιστορικό έντυπο, το οποίο φανερώνει «την ψυχή τε και σώματι συμμετοχή» των κοινότητας των Ισραηλινών στην Ελλάδα, στον αγώνα των Ελλήνων κατά των Ιταλών το 1940,

Το έντυπο αποτελεί εγκύκλιο της Ισραηλιτικής Κοινοτητας των Αθηνών, η οποία (με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 1940) απευθύνεται στα μέλη της, ενημερώνει για το «όχι» του «Μεγάλου Αρχηγου» Ιωάννη Μεταξά στο ιταλικό αίτημα για παράδοση της χώρας και τους ζητά να συνεισφέρουν όσο το δυνατό περισσότερο στον Εθνικό Αγώνα.


Ιστορικό έγγραφο της εγγονής Μεταξά αποδεικνύει την αμοιβαία εκτίμηση με τους Έλληνες Εβραίους
2023 7 ΦΕΒ
Η παθητική αεράμυνα στον πόλεμο του 1940
Το πρώτο διάταγμα «Περί οργανώσεως της παθητικής αεραμύνης» εκδόθηκε πέντε το 1936.  Ακολούθησε ένα πλέγμα αναγκαστικών νόμων και διαταγμάτων, τα οποία ρύθμιζαν διάφορα ζητήματα αεράμυνας, ενώ πλήθος απορρήτων σχεδίων   εκπονούσε ο στρατός. Εξ' άλλου, καθ' όλη την διάρκεια της τετραετίας 1937-1940, διεξάγονταν ασκήσεις αεραμύνης σε όλη τη χώρα. Την ίδια περίοδο, ιδρύθηκαν και λειτουργούσαν και Σχολές Παθητικής Αεραμύνης, τα μαθήματα των οποίων παρακολουθούσαν γιατροί, φαρμακοποιοί, αξιωματικοί της  Χωροφυλακής και της Αστυνομίας, του Υγειονομικού Σώματος κ.α. Στην Αθήνα, σχολεία λειτουργούσαν στην Στρατιωτική Λέσχη, στην Παλιά Βουλή και αλλού.
30|01|2023 | 9:00
2023 7 ΦΕΒ
ΗΝΩΜΕΝΟΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ προς ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ
Τιμώντας την μνήμη του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, στην 82α  επέτειο του θανάτου του (29.1.2941),
η ΕΣΤΙΑ της 29Ης  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023, ανατύπωσε ως ένθετο, το φύλλο της  29ης  Ιανουαρίου του 1941, με τον αποχαιρετισμό στο κύριο άρθρο της,  προς τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ.

Ευχαριστούμε θερμά την διεύθυνση της ΕΣΤΙΑΣ και συγκεκριμένα τον κύριο Κοττάκη, γιατί  το φύλλο αυτό παρουσιάζεται μισό στο Αρχείο της Βουλής των Ελλήνων.

Στο οικογενειακό μας Αρχείο υπάρχει και η ανατύπωση του 1980.

Ζητώ συγνώμη στην ΕΣΤΙΑ γιατί την μη χρήση πολυτονικού. ΕΣΤΙΑ 29 ΙΑΝ 1940
2023 12 ΦΕΒ
ΕΙΝΑΙ ΥΨΙΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ
Ιωάννης Μεταξάς, βρίσκεται στο Στρατηγείο του Διαδόχου Κωνσταντίνου μετακληθείς επειγόντως, από την Συνδιάσκεψη του Λονδίνου, όπου είχε καθήκοντα στρατιωτικού συμβούλου του Βενιζέλου, ώστε να μεταβεί στην Ήπειρο που ο στρατός υπό τον Σαπουντζάκη έχει σταματήσει και καθηλωθεί επί δύο μήνες στην Φιλιππιάδα.
Φιλιππιάς 12 Φεβρουαρίου (ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - τομ. ΙΙ σελ. 204)
Αλλά είναι ύψιστη Εθνική ανάγκη να πάρωμεν τα Γιάννενα. .. ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΆΡΩ.
2023 20 ΦΕΒ
110 Χρόνια από την Απελευθέρωση των Ιωαννινων
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 1912-1913
24-25 Οκτωβρίου 1912
5η Οκτωβρίου 1912, έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων
Ο Ιωάννης Μεταξάς και η άλωση των Ιωαννίνων
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1913
2023 23 ΦΕΒ
ΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΙ η κα. Μανδράκου ως υπεύθυνος της έκδοσης ΓΙΑΝΝΕΝΑ ότι.. το μνημείο στο ΧΑΝΙ ΕΜΙΝ ΑΓΑ που φανερώνει ΌΤΙ:

Ο ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΤΕ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΗΓΕΙΤΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ, ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΩΣ ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΤΕΛΗΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΙΤΕΛΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ.
2023 25 ΦΕΒ
Η ιστορία ποιός κατέλαβε τα Ιωάννινα θυμίζει την άλλη που είναι
το ποιός είπε το ΟΧΙ του 1940
Στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, μαζί με τις προσωπικές καθημερινές αναφορές έχουν δημοσιευθεί και ορισμένες επιστολές του προς την σύζυγο του Λέλα με ιδιαίτερο κύρος όταν αναφέρονται σε ιστορικές στρατιωτικές πληροφορίες.
Τέτοια είναι και η επιστολή της 25ης Φεβρουαρίου 1913 μετά τις μάχες, το Πρωτόκολλο Παράδοσης της πόλεως των Ιωαννίνων και την επίσημο είσοδο στην πόλη του Διαδόχου Κωνσταντίνου με όλο το Επιτελείο, όπως εμφανίζονται στις εικόνες της εποχής.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 23 Φεβρουαρίου 2023 - Άρθρο και ένθετο "ΓΙΑΝΝΕΝΑ"
2023 6 ΑΠΡ
Ιωάννης Μεταξάς - Ο υπέρμαχος της δημοτικής
Σαν σήμερα, ο Βασιλέας ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β' των Ελλήνων.
6 Απριλίου 1941 - ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΛΑΟΝ
22 Απριλίου 1941 - ΦΕΚ A 139 - 1941 ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ Α.Μ.ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΙΚΟΝ ΛΑΟΝ
1 Απριλίου 1947. Φεύγει ξαφνικά από την ζωή ο Βασιλέας Γεώργιος Β των Ελλήνων. Ο βασιλιάς της Νίκης!


2023 6 ΑΠΡ
Η εισβολή των Γερμανών & Η "Γραμμή Μεταξά"
Άρχισε η εισβολή των Γερμανικών στρατευμάτων και όπως είχε προβλέψει σωστά ο Ιωάννης Μεταξάς βρήκαν μπρος τους την οχύρωση των βορείων συνόρων μας, την επιμελώς κατασκευασμένη προκειμένου να προσφέρει κατά το δυνατόν προστασία στους υπερασπιστές του πατρίου εδάφους. Σήμερα δικαίως ονομαζόμενη ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΑ.

Τα Οχυρά Μεταξά
Κατάλογος οχυρών της γραμμής Μεταξά - Βικιπαίδεια
Τα 21 Οχυρά της ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ
2023 12 ΑΠΡ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕΤΑΞΑ
«12 Απριλίου 1871 - Γέννησης Ιωάννου Μεταξά»
Σαν σήμερα, γεννήθηκε στο Βαθύ της Ιθάκης ο Ιωάννης Μεταξάς. Στα χαρτιά του Ιωάννη Μεταξά που σήμερα είναι στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, όπως όλο το αρχείο του, βρέθηκε ένα κιτρινισμένο φύλλο χαρτί χειρόγραφο του πατέρα του, με τον τίτλο:
Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΜΟΥ.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΜ - τομ. Α σελ 41 - 48
ΓΕΝΝΗΣΗ - ΚΑΤΑΓΩΓΗ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
2023 12 ΑΠΡ
Ο Ιωάννης Μεταξάς αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της Ελλάδας
Μέρα γιορτής σήμερα και αφού είναι οι μέρες που ανέλαβε ο Ιωάννης Μεταξάς την διακυβέρνηση της Ελλάδας, ως εκλεγμένος Αρχηγός των Ελευθεροφρόνων , ως αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Δεμερτζή (ο οποίος απέθανε στις 11 Απριλίου 1936).

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ, 5 ΜΑΡ 1936 και ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, 30 ΑΠΡ 1936

2023 24 ΑΠΡ
Ιωάννης Μεταξάς «ΑΜΑ ΛΕΙΨΗ Ο ΣΚΟΠΟΣ»
Ο Μεταξάς μετέχει της οικουμενικής  κυβερνήσεως Ζαΐμη με 56 βουλευτές από τις 4.12.1926 - 4.7.1928. Ως Υπουργός Συγκοινωνιών εργάζεται σκληρά και αφήνει τεράστιο έργο οδοποιίας που θα εφαρμόσει εν μέρει και εγκαινιάσει ο Βενιζέλος μετά. Επίσης Ύδρευσης και ηλεκτρισμού της πρωτευούσης.

ΠΟΛΙΤΕΙΑ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1928 & ΠΟΛΙΤΕΙΑ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1928
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΜ τομ ΙΙΙ σελ 553-555 - 1928 - ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟΝ ΑΣΜΑ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΜ τομ ΙΙΙ σελ 606, 607 - 1929 - ΑΜΑ ΛΕΙΨΗ Ο ΣΚΟΠΟΣ
2023 27 ΑΠΡ
Κατερίνα Λαγός: The 4th August Regime and Greek Jewry, 1936-1941
Θερμά συγχαρητήρια στην καθηγήτρια Κατερίνα Λαγού για την πρωτότυπη επιστημονική και σε διεθνές επίπεδο έρευνα και αποτύπωση του θέματος

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΜ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ
Το φυλλάδιο αυτό είναι στο αρχείο της Ιωάννας Φωκά Μεταξά. Εμφανίστηκε σε δημοπρασία συγχρόνως με την εκτύπωση του βιβλίου που ξεκινάει με το ίδιο περιεχόμενο, αποτέλεσμα έρευνας της συγγραφέως σε Γερμανικά Αρχεία.

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, 12 Νοεμβρίου 1940
2023 1 ΜΑΙΟΥ
Η Εργατική Πρωτομαγιά ως Εθνική Εργατική Εορτή
καθιερώθηκε στην Ελλάδα από τον Ιωάννη Μεταξά.
ΑΝ 606 - ΦΕΚ A 135 - 09/04/1937
2023 30 ΙΟΥΝΙΟΥ
Η Λουκία Ιωάννη Μεταξά
Η Λουκία Ι. Μεταξά υπήρξε αρχηγός της Ε.Ο.Ν γυναικών, δηλαδή του γυναικείου τμήματος της Εθνικής Οργανώσεως Νεολαίας,  που ιδρύθηκε με τον ΑΝ 334 ΦΕΚ 499 10η Νοεμβρίου 1936 και λειτούργησε ως συμπληρωματική γνώση και κοινωνικές δραστηριότητες για τα παιδιά και τους νέους επί Ιωάννη Μεταξά, 1936 -1941, ως και μετά τον θάνατο του και διαλύθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα υπ' αριθ. 213 ΦΕΚ 209 25η Ιουνίου 1941 του Πρωθυπουργού της Ελλάδος επί γερμανικής κατοχής, Γεώργιο Τσολάκογλου. 

Η Λουκία με θαυμασμό και λατρεία στον πατέρα της παραμένει κοντά του σε κάθε έργο του.  Η αγάπη της θα συνεχίσει και μετά τον θάνατο του με πράξεις αυταπάρνησης και γενναιότητας ως αντιστασιακή και έντονου κοινωνικού έργου ομασδικά ή μόνη όπως είχε διαποτιστεί με τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες του πατέρα της .