Ιωάννης Μεταξάς
Ιωάννης Μεταξάς
Χρονολογική ενημέρωση ανάπτυξης ιστοχώρου
Ομιλίες - Δημοσιεύσεις - Αναρτήσεις στοιχείων
Αλλες δραστηριότητες - Ανακοινώσεις
> Αναρτήσεις Στοιχείων
Copyright © 2009 by Ioanna Phoca
(Ο Ιωάννης Μεταξάς, ως σύμβουλος επί των στρατιωτικών του Βενιζέλου τον βρίσκεται τον Δεκέμβριο του 1912 στην Συνδιάσκεψη του Λονδίνου όταν ξαφνικά καλείται στις αρχές Ιανουαρίου να μεταβεί επειγόντως κατ' ευθείαν στο μέτωπο της Ηπείρου, ώστε να μετέχει στο Γενικό Επιτελείο του Διαδόχου Κωνσταντίνου, που ετοιμάζεται πλέον να προχωρήσει προς τα Ιωάννινα, γιατί ο στρατός της Ηπείρου με τον Στρατηγό Σαπουντζάκη έχει καθηλωθεί για πολύ καιρό στην Φιλιππιάδα. Το κείμενο που ακολουθεί είναι από επιστολές του Ι. Μεταξά προς την σύζυγόν του Λέλα). ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑ (τόμος 2 σελίς 199) 1913
Στο διάστημα αυτό έχουν γραφεί πάρα πολλά, σωστά και λανθασμένα, για το πρόσωπο του Ιωάννη Μεταξά, την μορφή του πολιτεύματος, τις αρχές, την ιδεολογία και τα πρότυπα της, όπως και για τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση του που με την δική τους ευθύνη και την υπογραφή οδήγησαν την Ελλάδα ενωμένη και ισχυρή στην ένδοξο Έπος 1940-1941
Ο Μεταξάς ήταν που οδήγησε τον στρατό με τον επιτελικό του νου, και τον στρατηγικό αιφνιδιασμό που εφήρμοσε τότε στην μάχη του Μπιζανίου ως λοχαγός, ως επικεφαλής του τμήματος των επιχειρήσεων αλλά και επιτελής του Διαδόχου Κωνσταντίνου, σχεδίασε την μάχη και οργάνωσε την επίθεση στο Μπιζάνι. Και όχι μόνο.
Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν που υπέγραψε και το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης των Ιωαννίνων από τον Εσσάτ Πασσά μαζί με τον Ξενοφώντα Στρατηγό, όπως είχε κάνει και στη παράδοση της Θεσσαλονίκης μαζί με τον Β. Δούσμανη, πάντα εκ μέρους του Διαδόχου Κωνσταντίνου. Ένα σκληρό πρωτόκολλο για μία παράδοση που έγινε άνευ όρων.
1913 ΣΚΡΙΠ 22 ΦΕΒ - ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΕΔΟΞΑΣΗ. ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΗΛΩΘΗΣΑΝ
Βιβλιογραφικό σημείωμα
Είναι εξαιρετικά δύσκολο σε μία ανάρτηση στο FaceBook. Να αναφερθεί κανείς σε μία τόσο πλούσια σε πηγές και βιβλιογραφία και εποχή και σε γεγονότα που έχουν ήδη γραφεί πολλά αντιφατικά και μη τεκμηριωμένα στοιχεία που έχουν όμως κυκλοφορήσει ως αληθινά.
Πηγές-Αρχεία-Βιβλιογραφία-Βιογραφία
Μετά την επιτυχία του βιβλίου «ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - Μια περιήγηση στη μυστική, υπόγεια Αττική» κυκλοφορεί ο Β' τόμος, με τίτλο «ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΤΟΜΟΣ Β' - Συνεχίζοντας την περιήγηση στην μυστική, υπόγεια Αττική». Επιπρόσθετη διετής έρευνα, φέρνει στο φως 28 ακόμα καταφύγια και σας καλεί να ανακαλύψετε τις αόρατες πτυχές της πόλης, o συγγραφέας, Κωνσταντίνος Κυρίμης (αρθρογράφος από το 2004 στον χώρο της Στρατιωτικής Ιστορίας), κατόπιν πολυετούς έρευνας (κυρίως επιτόπιας, αλλά και σε πλήθος αρχείων και πηγών) παρουσιάζει τον άγνωστο κόσμο των υπόγειων καταφυγίων της περιόδου 1936-1944. Όλο το παρουσιαζόμενο υλικό είναι πρωτότυπο, φωτογραφημένο και σχεδιασμένο ειδικά για τη συγκεκριμένη έκδοση.
2018 30 ΙΑΝ
Την 1.3.1937, ο Ιωάννης Μεταξάς ανακοινώνει ότι αρχίζει η λειτουργία του θεσμού του ΙΚΑ (Λόγος
τόμος Α' σελίς 170-172). Έτσι εφαρμόστηκε το 8ωρο, η Κυριακάτικη αργία, οι 15 ημέρες ετήσιας υποχρεωτικής άδειας. Απαγορεύθηκε η χρησιμοποίηση ανηλίκων σε εργασίες. Θεσμοθετήθηκε και οργανώθηκε η νοσηλεία όλων των εργαζομένων. Ιδρύθηκε η«Εργατική Εστία» και η «Σχολή Κοινωνικής Προνοίας»
Η ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ 1940 περιλαμβάνει τα διπλωματικά κείμενα που αφορούν τον πόλεμο του 1940. Τυπώθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών και κυκλοφόρησαν το 1940 Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά. Η γλώσσα της διπλωματίας εκείνη την εποχή ήταν τα Γαλλικά.
Για το πώς προέκυψε η 4η Αυγούστου σχεδόν κανείς δεν διερωτάται, αν και οι περισσότεροι αγνοούν πλήρως τα γεγονότα όπως και τα έργα της τετραετίας 1936-1941. Αντιθέτως πολλές απορίες και υποψίες συγκεντρώνει το γεγονός του θανάτου του Ιωάννη Μεταξά, για το οποίο οι περισσότεροι γνωστοί και άγνωστοι, με κάποια συστολή, με ρωτούν: Ήταν φυσικός θάνατος ή τον σκότωσαν; Οι νεότεροι, όμως είναι αυτοί που εκφράζουν έντονο το ενδιαφέρον και έχουν απορίες για την εξωτερική πολιτική του Μεταξά, της περιόδου1936-1941. Αυτοί ζητούν τακτικά πληροφορίες για να κατανοήσουν την πορεία της Ελλάδος.
Ο υπουργός των εξωτερικών της Ιταλίας κόμης Τσιάνο, έγραφε στο ημερολόγιο του: «Ο Ντούτσε επανέρχεται. Συνέταξε μια επιστολή δια τον Χίτλερ επί της γενικής καταστάσεως. Υπαινίσσεται επίσης εις αυτήν την επικειμένην ενέργεια μας εις την Ελλάδα, αλλά δεν καθορίζει ούτε την μορφήν ούτε την ημερομηνίαν, διότι φοβείται μήπως τον σταματήσουν δια μίαν ακόμη φοράν. Πολλαί ενδείξεις μας κάνουν να πιστεύσουμε ότι εις το Βερολίνον δεν βλέπουν με πολύ ενθουσιασμό την πορεία μας προς Αθήνας. Η ορισθείσα τώρα ημερομηνία είναι η 28η Οκτωβρίου... Αρχίζω να συντάσσω το τελεσίγραφο, το οποίον ο Γκράτσι θα επιδώσει εις τον Μεταξά εις τας 2 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου. Φυσικά είναι ένα κείμενον το οποίον δεν αφήνει διέξοδον εις την Ελλάδα. Ή θα δεχθεί κατάληψιν ή θα υποστεί επίθεση...».
Η ομιλία αυτή εκφωνήθηκε από την κα Ιωάννα Φωκά Μεταξά την 20η Οκτωβρίου 2019 στα 50 Χρόνια του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Εύβοιας Συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας Δ. Σ. Πρόεδρος Μιχαλή Βαρυτιμίδης Γεν. Γραμματέας Βλαχάκης Γεώργιος και αναφέρεται μόνο σε αρχειακό υλικό.
Ο ηρωισμός των Ελλήνων έγινε αντικείμενο θαυμασμού από τους Ευρωπαίους που αντιστέκονταν στον άξονα, αλλά απέσπασε ακόμη και την βαθιά εκτίμηση από την μακρινή Ιαπωνία, που ήταν τότε σύμμαχος χώρα με τους Γερμανούς.
Στα πρώτα δε χρόνια, οι σύμμαχοι αλλά και Γερμανοί θα ομολογήσουν, το πόσο σημαντικές και οι καθοριστικές για την έκβαση του πολέμου, ήταν οι καθυστερήσεις στην προέλαση των δυνάμεων του άξονα από την Ελληνική μαχητικότητα.
2019 29 ΟΚΤ
"Κύριοι,
Έχω λογοκρισίαν και ημπορώ να σας υποχρεώσω να γράφετε μόνον ό,τι θέλω. Aυτήν την ώραν όμως δεν θέλω μόνον την πέννα σας. Θέλω και την ψυχήν σας. Γι' αυτό σας εκάλεσα σήμερα για να σας μιλήσω με χαρτιά ανοιχτά. Θα σας ειπώ τα πάντα. Θα σας ειπώ ακόμη και τα μεγάλα μου πολιτικά μυστικά. Θέλω vα ξέρετε και σεις όλα τα σχετικά με την εθνικήν μας περιπέτεια ώστε να γράφετε, όχι συμμορφούμενοι προς τας οδηγίας μου, αλλά εμπνεόμενοι εις την προσωπική σας πίστιν από την γνώσιν των πραγμάτων..." (Στο τέλος του κειμένου αυτού, θα βρείτε και τα πρωτότυπα που σήμερα βρίσκονται στα Γ.Α.Κ.)
Professor Ioannis Mourelos
School of History and Archaeology
Aristotle University of Thessaloniki,
Γράφει..
2019 29 ΟΚΤ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑ
22 Νοεμβρίου 1940
Ορθιος στη πόρτα της Μεγάλης Βρετανίας, αναγγέλει.
"Εκυριεύσαμεν την Κορυτσάν! Μεγάλη νίκη. Ενθουσιασμός απερίγραπτος. Απαντώ εις Μουσσολίνι."
Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο!
O Ιωάννης Μεταξάς συναντήθηκε με τον Γερμανό πρεσβευτή πρίγκιπα Βίκτωρα φον Έρμπαχ. Σημείωμα του πρωθυπουργού και υπουργού των εξωτερικών Ιωάννη Μεταξά, προς τον βασιλιά (Ημερολόγιο Ι. Μεταξά τόμος 4 σελ. 546).
2019 20 ΔΕΚ
Ανακοίνωσις του Ι. Μεταξά πρός τους Ιδιοκτήτας και Αρχισυντάκτας του Αθηναϊκου Τύπου εις το Γενικόν Στρατηγεϊον 30 Οκτ. 1940 (μετάφραση στα Αγγλικά)
ΑΝΑΡΤΉΣΕΙΣ