Χρονολογική ενημέρωση ανάπτυξης ιστοχώρου
Χρονολογική ενημέρωση ανάπτυξης ιστοχώρου
Ομιλίες - Δημοσιεύσεις - Αναρτήσεις στοιχείων
Αλλες δραστηριότητες - Ανακοινώσεις
Χρονολογική ενημέρωση ανάπτυξης ιστοχώρου
Copyright © 2009 by Ioanna Phoca
2023 2 ΙΑΝ
Από το Ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά
1 Ιανουαρίου 1941, Τετάρτη - 66η Ημέρα
Αντί τελετής συγκινητική δέησις. Κατάνυξις-απλότης-ταπεινοφροσύνη. Νεολαία παράταξις.-Ξεκούρασις.- Εφοδιασμός τακτικός. Νέα στάσιμα. Θεραπεία κρυοπαγημάτων. Αντιμετώπισις.-Ανήσυχο τηλεγράφημα Κόλλα Βουκουρεστίου δια συγκεντρώσεις Γερμανικού στρατού εις Ρουμανίαν. Αναχώρησις Φίλωφ δια Βιέννην. Πολύ ύποπτον. Ήσυχο βράδυ.- Φλώρινα καλός καιρός.-Συμμαζευόμεθα εις υπόγειον γραφείον.
2 Ιανουαρίου , Πέμπτη - 67η ημέρα
Η ενίσχυσις της Γερμανίας εις Ιταλίαν δι αεροπορίας. Ώστε εγγίζει το τέλος;- Παράστασις Rex Άγγλων και Ελλήνων. Ατελείωτη Μουσολινιάς.
ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟΝ ΤΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ
Κηφισιά 2 Ιανουαρίου 1941
Μόνον ο κίνδυνος ο μεγάλος, ο βαθύς, ο τρομερός, ανοίγει τα μάτια διάπλατα στην αλήθεια.
Οι Άγγλοι εμείνανε μόνοι στον αγώνα, ύστερα από το πέσιμο της Γαλλίας. Και έφθασαν δύο δάκτυλα από τον Γκρεμνό. Και μόνον έτσι έγιναν καθαροί οι σκοποί τους. Μόνο έτσι έφυγεν η σκουριά από το μέταλλο που ήταν καμωμένοι.
2023 2 ΙΑΝ
Από το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ 30.10. 1940
.Θέλω ακόμα να σας είπω κάτι. Ξέρω με βεβαιότητα ότι από την σοβαράν αυτήν δοκιμασίαν η Ελλάς θα υποφέρει. Ξέρω όμως επίσης με βεβαιότητα ότι τελικώς θα εξέλθει όχι μόνον ένδοξος, αλλά και μεγαλύτερη.. Και κάτι ακόμη. Τα Δωδεκάνησα προδικάζουν.
Στο σημείο αυτό η ομιλία του Μεταξά δεν καταγράφεται στο στενογραφημένο κείμενο. Κάτι ανακοινώνει που δεν έπρεπε να καταγραφεί. Κάτι που φανέρωνε τους συλλογισμούς των προβλέψεων του. Πιθανόν να αναφερόταν στην συμμετοχή της Τουρκίας η οποία τελικά δεν έλαβε μέρος στον πόλεμο. Το ενδιαφέρον του Μεταξά για τα Δωδεκάνησα γίνεται φανερό στο Ημερολόγιο του όπως στο Μέγα Ναυτικό Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου 1940, όπου επιμένει να διατηρηθούν πλοία για τα Δωδεκάνησα.
Μια ακόμα πρόβλεψη του Ιωάννη Μεταξά που βγήκε αληθινή και ως έργο του πραγματοποιήθηκε 5 χρόνια μετά τον θάνατόν του. 29.1.1941
2023 10 ΙΑΝ
2023 12 ΙΑΝ
2 Ιουνίου, Κυριακή (σελ.472)
Γέννησης επίδοξου Διαδόχου (Κωνσταντίνου). - Πρωί Μαλακάσα Νεολαία. Έπειτα Μαραθώνα με Ντίτα.- Απόγευμα Αρσάκειον. Εκεί μου ανήγγειλαν και την γέννηση του μικρού Πρίγκηπος Εις του Διαδόχου. Συνομιλία με Βασιλέα. Κινήσεις πολιτικάντηδων. Έπειτα Υπουργείον και σπίτι Μαυρουδή. Επικείμενον διάβημα Τουρκίας. Να δούμε αν θα γίνει. Ανησυχίαι και πάλιν.
( βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 1940 όταν η Ευρώπη φλέγεται και η Ελλάδα διατηρεί άκρα ουδετερότητα ενώ προετοιμάζεται με το βλέμμα στραμμένο στην στάση της Τουρκίας).
20 Ιουλίου, Σάββατον (σελ.485)
Βαφτίσια επίδοξου Διαδόχου Κωνσταντίνου. Νύξεις μικραί δια έξοδον εις Αιγαίον, δια δηλώσεις υπέρ Γερμανίας. κλπ.κλπ.
2023 18 ΙΑΝ
Και ενώ ο Αθηναϊκός τύπος πανηγυρίζει για τις ΝΙΚΕΣ του Στρατού στην οικία του Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά ο κόσμος ξαγρυπνά. Ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει υψηλό πυρετό 38.5. Με κόπο σημειώνει στο ημερολόγιο του το κείμενο της ημέρας που προηγήθηκε. Η αγωνία του έχει φτάσει στο κατακόρυφο γιατί έχουν προηγηθεί στις 14 και 15 Ιανουαρίου δύο ολοήμερες συναντήσεις με την παρουσία όλων , Βασιλέως Γεωργίου Β? , Πρωθυπουργού Μεταξά, αρχιστρατήγου Παπάγου, Άγγλων , Ουειβελ, Παλαιρετ, σε συμβούλια με μακρά επισκόπηση καταστάσεως για να κριθούν οι περαιτέρω κινήσεις που αφορούν όλους.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ τομ. IV σελ. 552 - 561
Γ.Α.Κ. ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ # 15 - 1941 1-17 ΙΑΝ
2023 19 ΙΑΝ
Το κείμενο αυτό που έχει δημοσιευθεί στο Ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά βρίσκεται έκτοτε στα αρχεία του Φόρειν Όφις, διαβιβασθέν από τον Άγγλο Πρέσβη Σερ Μαικελ Πάλαιρετ στον οποίον απεστάλη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αποτελεί δε την τελευταία του λέξη και δημόσια θέση ως προς την στάση της Ελλάδος. Στην συνέχεια η ασθένεια επιδεινώνεται και δεν υπάρχει άλλο γραπτό του. Θα παραμείνει κλινήρης στην οικία του στην Κηφισιά με δική του επιθυμία. Το κείμενο Καταλήγει με την φράση. « Εις την Βρεττανικήν Κυβέρνησιν απόκειται να λάβη υπ? όψει τας υποδείξεις μας, υποδείξεις φίλων αφοσιωμένων και πιστών».
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ τομ IV σελ.560 & 561
2023 26 ΙΑΝ
"ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ" τεύχος 340 της 15ης Φεβρουαρίου 1941 σελ.136 άρθρο «Ο Ιωάννης Μεταξάς και η Ελληνική Μουσική», του κ. ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ, Πρόεδρου Ελλήνων Μουσουργών,15 μέρες μετά τον θάνατο του Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά.
"ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ" τεύχος 340
2023 27 ΙΑΝ
Λίγοι γνωρίζουν την σχέση του Ιωάννη Μεταξά με τα γράμματα, την λογοτεχνία, την αγάπη του στην ελληνική γλώσσα και μάλιστα στην δημοτική.
Ένα κείμενο γραμμένο στην «Νέα Εστία» στο τεύχος 340 στις 15.2.1941, με την υπογραφή του Καραγάτση έχει τον τίτλο:
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΙΣΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ. σελ.153 - 154
Ένα άλλο κείμενο στο ίδιο τεύχος από τον Πέτρο Χάρη τον αποκαλεί:
Ο ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΌΣ ΔΗΜΟΤΙΚΙΣΤΉΣ. σελ.142 - 152
2023 28 ΙΑΝ
Ο Ιωάννης Μεταξάς προστάτεψε με κάθε τρόπο την Ισραηλιτική Κοινωνία της Ελλάδος κατά την εποχή της διακυβερνήσεως του 1936 - 1941.
Παραθέτουμε ένα αρχειακό έντυπο, το πρόγραμμα το πρόγραμμα της παράστασης «ΙΣΡΑΗΛ» που ανέβηκε το 1939 στο θέατρο Κοτοπούλη.
Όπως φανερώνει το φυλλάδιο υπεύθυνος της παραστάσεως ήταν τότε ο Κωστής Μπαστιάς, ως κυβερνητικός Επίτροπος, Γενικός Διευθυντής Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, με την αξεπέραστη μεγάλη του θεάτρου κυρία Μαρίκα Κοτοπούλη, ως πρωταγωνίστρια του έργου.
2023 29 ΙΑΝ
2022 29 ΙΑΝ
Αφιέρωμα στην μνήμη του Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά, στην 82α επέτειο από τον θάνατο του .
Ένα θεατρικό έργο από τον Σ. Αποστολάτο, που κυκλοφόρησε υπέρ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που πρωταγωνίστησε στον πόλεμο 1940-1941.
( Αρχειακό εύρημα από τον φίλο Αναστάσιο Καδδά - Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ)
2022 29 ΙΑΝ
"Ο θάνατος του Ιωάννου Μεταξά εβύθισε την Ελλάδα εις απέραντον θλίψιν. Κανείς δεν επερίμενεν ένα τέτοιο κτύπημα από μέρους της Μοίρας....Ο Ιωάννης Μεταξάς υπήρξε ένας εξαιρετικός άνθρωπος πλήρης δυνάμεως και ζωτικότητος. Κανείς Έλλην δεν άμφέβαλλε δια την ξεχωριστήν φύσιν του. Αι υπηρεσίαι τας οποίας προσέφερεν εις την χώραν, πρώτον ως στρατιωτικός και ως πολιτικός έπειτα, είνε επίσης σπουδαιόταται. Η νεώτερη ελληνική ιστορία του επιφυλάσσει ιδιαίτερον και τιμητικόν κεφάλαιον. Τα τελευταία τέσσερα και μισό χρόνια επληρώθησαν εξ' ολοκλήρου με την μορφήν του. Και δεν υπάρχει κανείς που δεν θα αναγνωρίσει ότι εις την εσωτερικήν κατάστασιν και στην εξωτερικήν θέσιν της χώρας, επέθεσεν βαρεία την σφραγίδα του πνεύματος του. Το έργον του εκτείνεται προς όλας τας κατευθύνσεις της ζωής της ελληνικής κοινωνίας, την οποίαν επεδίωξε να αναδιοργανώσει και να τρέψει προς συγχρονισμένας κατευθύνσεις, με αντικειμενικό σκοπόν την ανύψωσιν των λαικών τάξεων και την υποστήριξιν των αδυνάτων και των πτωχών. Η κοινωνική αρμονία και η εθνική ενότης του ελληνικού λαού ήσαν οι δύο πόλοι περί τους οποίους εστράφη η εσωτερική του προσπάθεια. Και είδαμεν τους καρπούς της να ωριμάζουν και να αυξάνωνται εις τας ημέρας μας..."
ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ - www.ioannismetaxas.gr/Thanatos.html
2023 28 ΙΑΝ
Ένα ιστορικό έντυπο, το οποίο φανερώνει «την ψυχή τε και σώματι συμμετοχή» των κοινότητας των Ισραηλινών στην Ελλάδα, στον αγώνα των Ελλήνων κατά των Ιταλών το 1940,
Το έντυπο αποτελεί εγκύκλιο της Ισραηλιτικής Κοινοτητας των Αθηνών, η οποία (με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 1940) απευθύνεται στα μέλη της, ενημερώνει για το «όχι» του «Μεγάλου Αρχηγου» Ιωάννη Μεταξά στο ιταλικό αίτημα για παράδοση της χώρας και τους ζητά να συνεισφέρουν όσο το δυνατό περισσότερο στον Εθνικό Αγώνα.
Ιστορικό έγγραφο της εγγονής Μεταξά αποδεικνύει την αμοιβαία εκτίμηση με τους Έλληνες Εβραίους
2023 7 ΦΕΒ
Το πρώτο διάταγμα «Περί οργανώσεως της παθητικής αεραμύνης» εκδόθηκε πέντε το 1936. Ακολούθησε ένα πλέγμα αναγκαστικών νόμων και διαταγμάτων, τα οποία ρύθμιζαν διάφορα ζητήματα αεράμυνας, ενώ πλήθος απορρήτων σχεδίων εκπονούσε ο στρατός. Εξ' άλλου, καθ' όλη την διάρκεια της τετραετίας 1937-1940, διεξάγονταν ασκήσεις αεραμύνης σε όλη τη χώρα. Την ίδια περίοδο, ιδρύθηκαν και λειτουργούσαν και Σχολές Παθητικής Αεραμύνης, τα μαθήματα των οποίων παρακολουθούσαν γιατροί, φαρμακοποιοί, αξιωματικοί της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας, του Υγειονομικού Σώματος κ.α. Στην Αθήνα, σχολεία λειτουργούσαν στην Στρατιωτική Λέσχη, στην Παλιά Βουλή και αλλού.
30|01|2023 | 9:00
2023 7 ΦΕΒ
Τιμώντας την μνήμη του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, στην 82α επέτειο του θανάτου του (29.1.2941),
η ΕΣΤΙΑ της 29Ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023, ανατύπωσε ως ένθετο, το φύλλο της 29ης Ιανουαρίου του 1941, με τον αποχαιρετισμό στο κύριο άρθρο της, προς τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ.
Ευχαριστούμε θερμά την διεύθυνση της ΕΣΤΙΑΣ και συγκεκριμένα τον κύριο Κοττάκη, γιατί το φύλλο αυτό παρουσιάζεται μισό στο Αρχείο της Βουλής των Ελλήνων.
Στο οικογενειακό μας Αρχείο υπάρχει και η ανατύπωση του 1980.
Ζητώ συγνώμη στην ΕΣΤΙΑ γιατί την μη χρήση πολυτονικού. ΕΣΤΙΑ 29 ΙΑΝ 1940
2023 12 ΦΕΒ
Ιωάννης Μεταξάς, βρίσκεται στο Στρατηγείο του Διαδόχου Κωνσταντίνου μετακληθείς επειγόντως, από την Συνδιάσκεψη του Λονδίνου, όπου είχε καθήκοντα στρατιωτικού συμβούλου του Βενιζέλου, ώστε να μεταβεί στην Ήπειρο που ο στρατός υπό τον Σαπουντζάκη έχει σταματήσει και καθηλωθεί επί δύο μήνες στην Φιλιππιάδα.
Φιλιππιάς 12 Φεβρουαρίου (ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - τομ. ΙΙ σελ. 204)
Αλλά είναι ύψιστη Εθνική ανάγκη να πάρωμεν τα Γιάννενα. .. ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΆΡΩ.
2023 20 ΦΕΒ
2023 23 ΦΕΒ
ΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΙ η κα. Μανδράκου ως υπεύθυνος της έκδοσης ΓΙΑΝΝΕΝΑ ότι.. το μνημείο στο ΧΑΝΙ ΕΜΙΝ ΑΓΑ που φανερώνει ΌΤΙ:
Ο ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΤΕ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΗΓΕΙΤΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ, ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΩΣ ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΤΕΛΗΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΙΤΕΛΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ.
2023 25 ΦΕΒ
Στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, μαζί με τις προσωπικές καθημερινές αναφορές έχουν δημοσιευθεί και ορισμένες επιστολές του προς την σύζυγο του Λέλα με ιδιαίτερο κύρος όταν αναφέρονται σε ιστορικές στρατιωτικές πληροφορίες.
Τέτοια είναι και η επιστολή της 25ης Φεβρουαρίου 1913 μετά τις μάχες, το Πρωτόκολλο Παράδοσης της πόλεως των Ιωαννίνων και την επίσημο είσοδο στην πόλη του Διαδόχου Κωνσταντίνου με όλο το Επιτελείο, όπως εμφανίζονται στις εικόνες της εποχής.
2023 6 ΑΠΡ
6 Απριλίου 1941 - ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΛΑΟΝ
22 Απριλίου 1941 - ΦΕΚ A 139 - 1941 ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ Α.Μ.ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΙΚΟΝ ΛΑΟΝ
1 Απριλίου 1947. Φεύγει ξαφνικά από την ζωή ο Βασιλέας Γεώργιος Β των Ελλήνων. Ο βασιλιάς της Νίκης!
2023 6 ΑΠΡ
Άρχισε η εισβολή των Γερμανικών στρατευμάτων και όπως είχε προβλέψει σωστά ο Ιωάννης Μεταξάς βρήκαν μπρος τους την οχύρωση των βορείων συνόρων μας, την επιμελώς κατασκευασμένη προκειμένου να προσφέρει κατά το δυνατόν προστασία στους υπερασπιστές του πατρίου εδάφους. Σήμερα δικαίως ονομαζόμενη ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΑ.
Τα Οχυρά Μεταξά
Κατάλογος οχυρών της γραμμής Μεταξά - Βικιπαίδεια
2023 12 ΑΠΡ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕΤΑΞΑ
«12 Απριλίου 1871 - Γέννησης Ιωάννου Μεταξά»
Σαν σήμερα, γεννήθηκε στο Βαθύ της Ιθάκης ο Ιωάννης Μεταξάς. Στα χαρτιά του Ιωάννη Μεταξά που σήμερα είναι στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, όπως όλο το αρχείο του, βρέθηκε ένα κιτρινισμένο φύλλο χαρτί χειρόγραφο του πατέρα του, με τον τίτλο:
Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΜΟΥ.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΜ - τομ. Α σελ 41 - 48
ΓΕΝΝΗΣΗ - ΚΑΤΑΓΩΓΗ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
2023 12 ΑΠΡ
Μέρα γιορτής σήμερα και αφού είναι οι μέρες που ανέλαβε ο Ιωάννης Μεταξάς την διακυβέρνηση της Ελλάδας, ως εκλεγμένος Αρχηγός των Ελευθεροφρόνων , ως αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Δεμερτζή (ο οποίος απέθανε στις 11 Απριλίου 1936).
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ, 5 ΜΑΡ 1936 και ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, 30 ΑΠΡ 1936
2023 24 ΑΠΡ
Ο Μεταξάς μετέχει της οικουμενικής κυβερνήσεως Ζαΐμη με 56 βουλευτές από τις 4.12.1926 - 4.7.1928. Ως Υπουργός Συγκοινωνιών εργάζεται σκληρά και αφήνει τεράστιο έργο οδοποιίας που θα εφαρμόσει εν μέρει και εγκαινιάσει ο Βενιζέλος μετά. Επίσης Ύδρευσης και ηλεκτρισμού της πρωτευούσης.
ΠΟΛΙΤΕΙΑ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1928 & ΠΟΛΙΤΕΙΑ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1928
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΜ τομ ΙΙΙ σελ 553-555 - 1928 - ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟΝ ΑΣΜΑ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΜ τομ ΙΙΙ σελ 606, 607 - 1929 - ΑΜΑ ΛΕΙΨΗ Ο ΣΚΟΠΟΣ
2023 27 ΑΠΡ
Θερμά συγχαρητήρια στην καθηγήτρια Κατερίνα Λαγού για την πρωτότυπη επιστημονική και σε διεθνές επίπεδο έρευνα και αποτύπωση του θέματος
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΜ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ
Το φυλλάδιο αυτό είναι στο αρχείο της Ιωάννας Φωκά Μεταξά. Εμφανίστηκε σε δημοπρασία συγχρόνως με την εκτύπωση του βιβλίου που ξεκινάει με το ίδιο περιεχόμενο, αποτέλεσμα έρευνας της συγγραφέως σε Γερμανικά Αρχεία.
ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, 12 Νοεμβρίου 1940
2023 1 ΜΑΙΟΥ
Η Εργατική Πρωτομαγιά ως Εθνική Εργατική Εορτή καθιερώθηκε στην Ελλάδα από τον Ιωάννη Μεταξά - ΑΝ 606 - ΦΕΚ Α 135 - 9 ΑΠΡ 1937
2023 30 ΙΟΥΝΙΟΥ
Η Λουκία Ι. Μεταξά υπήρξε αρχηγός της Ε.Ο.Ν γυναικών, δηλαδή του γυναικείου τμήματος της Εθνικής Οργανώσεως Νεολαίας, που ιδρύθηκε με τον ΑΝ 334 ΦΕΚ 499 10η Νοεμβρίου 1936 και λειτούργησε ως συμπληρωματική γνώση και κοινωνικές δραστηριότητες για τα παιδιά και τους νέους επί Ιωάννη Μεταξά, 1936 -1941, ως και μετά τον θάνατο του και διαλύθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα υπ' αριθ. 213 ΦΕΚ 209 25η Ιουνίου 1941 του Πρωθυπουργού της Ελλάδος επί γερμανικής κατοχής, Γεώργιο Τσολάκογλου.
Η Λουκία με θαυμασμό και λατρεία στον πατέρα της παραμένει κοντά του σε κάθε έργο του. Η αγάπη της θα συνεχίσει και μετά τον θάνατο του με πράξεις αυταπάρνησης και γενναιότητας ως αντιστασιακή και έντονου κοινωνικού έργου ομασδικά ή μόνη όπως είχε διαποτιστεί με τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες του πατέρα της .
2023 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Στο Ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά συναντούμε το εξής κείμενο του Βασιλέα Κωνσταντίνου προς τον Μεταξά: Εσύ Μεταξά μια μέρα θα είσαι στα πράγματα. Γνώριζε ότι επιθυμώ να ταφώ στην Ελλάδα.
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 17 ΝΟΕ & 18 ΝΟΕ 1936 - ΒΡΑΔΥΝΗ 17 ΝΟΕ & 18 ΝΟΕ 1936
2023 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Έχω καταγοητευτεί από το Βιβλίο και την βασίλισσα Σοφία την ίδια.
Μέσα σε ένα πλαίσιο πολιτικών συγκρούσεων, Ελληνικών εδαφικών διεκδικήσεων και ευρωπαικής ιστορίας μεγάλων πολέμων, μια πριγκήπισσα εγγονή της Βασίλισσας Βικτωρίας και εγγονή, κόρη και αδελφή του Γερμανού αυτοκράτορα φτάνει στην Ελλάδα ως ερωτευμένη σύζυγος του Διάδοχου Κωνσταντίνου, ενός γοητευτικού πρίγκηπα.
Με αφάνταστη εσωτερική δύναμη, πειθαρχία και αξιοπρέπεια και την καλύτερη δυνατή αγωγή, αγωνίζεται να δημιουργήσει την προσωπική της πορεία, κοινωνική καταξίωση, αγάπη και παραδοχή του κόσμου που την περιβάλει, και της ελληνικής κοινωνίας ως μητέρα, νοικοκυρά, κοινωνική αναμορφώτρια με τεράστιο κοινοφελές έργο. Λίγοι θα την καταλάβουν.
Η ζωή θα την υποβάλει σε δοκιμασίες και ενώ η κοινωνία την αντιμετωπίζει θετικά στην αρχή.
Τα γεγονότα θα την συντρίψουν. Αυτή παρόλα συντετριμένη ως το τέλος θα κρατήσει την δημιουργικότητα, την αξιοπρέπεια και την βασιλική μεγαλοπρέπεια.
(Η ομιλία "Βασίλισσα Σοφία" από την κ. Ιωάννα Φωκά Μεταξά)
2023 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
«Πρέπει μέσα εις την κοινωνίαν να είσθε πρότυπα τιμής και καθήκοντος, ούτως ώστε όλη η Κοινωνία να στρέφη τα βλέμματά της πρός σάς με αγάπην και ενθουσιασμόν.
Πρέπει να είσθε πρότυπα τιμής και καθήκοντος μέσα εις τα σπίτια σας, πρότυπα τιμής και καθήκοντος μέσα εις τάς οικογενείας με τας οποίας συνδέεσθε πρότυπα τιμής και καθήκοντος όπου ευρίσκεσθε». Ιωάννης Μεταξάς
«η Νεολαία» Έτος 1ον Φύλλον 10, 17 Δεκεμβρίου 1938
2023 11 ΣΕΠ
Στις 11 Σεπτεμβρίου 1938, ογδονταπέντε χρόνια πριν, ανοίγει το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στο κοινό με την πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος, στα νεότερα χρόνια, από το Εθνικό Θέατρο, με την τραγωδία «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε μετάφραση Γιάννη Γρυπάρη, σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη και με πρωταγωνίστρια την Κατίνα Παξινού.
Κωστής Μπαστιάς & Λουκία Ι. Μεταξά
2023 26 ΟΚΤ
Για να τελειώνουμε με το θέμα των πλαστών τηλεγραφημάτων και της δήθεν διαμάχης Βενιζέλου-Κωνσταντίνου για Μοναστήρι...
Η εθνική ενότητα που υπήρχε το 1912-13 πρέπει να ενοχλεί πολλούς, αφού κάθε φορά που γίνεται λόγος για τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, έρχονται στην επιφάνεια και τα δήθεν "τηλεγραφήματα" που αντάλλαξε ο Ελ. Βενιζέλος με τον τότε Αρχιστράτηγο Διάδοχο Κωνσταντίνο. Επειδή ο μύθος αυτός είναι ιδιαίτερα αγαπητός από πολλούς, σε κανένα βιβλίο της εποχής δεν αναφέρονται τα "μυθικά" αυτά τηλεγραφήματα.
2023 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
2023 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Ο Ιωάννης Μεταξάς υπήρξε ένας εξαίρετος οικογενειάρχης, και το Ημερολόγιο του είναι γεμάτο από την αρχή ως το τέλος με καταγραφές έμπρακτης αγάπης και πλήθος συναισθημάτων, πόνου και χαράς, συγκίνησης, λύπης και πολλών σκέψεων, σχετικά με όλα τα πρόσωπα της οικογένειάς του, πρώτα της πατρικής, μετά εκείνης που δημιούργησε ο ίδιος. Εκτός από τις καταγραφές του Ημερολογίου, πλήθος γραμμάτων σώζονται που μαρτυρούν τα ίδια συναισθήματα.
• Οικογένεια Ιωάννου Π. Μεταξά
• Λέλα Ι. Μεταξά
• Λουκία Ι. Μεταξά
• Ιωάννα - Νανά Μεταξά - Φωκά
• Ιωάννα Φωκά - Μεταξά
2023 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
2023 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Η Λέλα Μεταξά (1883 - 1984) παντρεύτηκε το λοχαγό Ιωάννη Μεταξά (1871 - 1941) το 1909 και απέκτησαν δύο θυγατέρες, την Λουκία και την Ιωάννα. Η Λέλα στήριξε διακριτικά τον άντρα της τόσο στις δύσκολες στιγμές (Εξορία στην Κορσική, 1917 - 1920) όσο και κατά τη διακυβέρνηση της χώρας (1936 - 1941: Δικτατορία της 4ης Αυγούστου). Με τα Δεκεμβριανά συνελήφθη όμηρος μαζί με τον γαμπρό της Φωκά από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ που υποχωρούσαν (απελευθερώθηκε μετά 50 μέρες). Την εμπειρία της από την ομηρεία της καταγράφει στο βιβλίο της «Ημερολόγιο ομηρείας 1944-1945» (Αθήναι 1972).
"...Αλλά υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες ένας λαός οφείλει, αν θέλει να μείνει μεγάλος, να είναι ικανός να πολεμήσει, έστω και χωρίς καμμιάν ελπίδα νίκης. Μόνον διότι πρέπει. Γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός θα ήτο αδύνατον να δεχθή άλλο τι αυτήν την στιγμήν... Μην χάνετε το θάρρος σας οτιδήποτε κι αν γίνη. Διότι άλλως αδύνατον να φανήτε άξιοι του λαού σας και του καθήκοντος σας, το οποίον είναι να συντηρήσετε την ιερή φλόγα του ελληνικού λαού, να βοηθήσετε τον μαχόμενον Στρατόν, να υπάρξητε συνεργάται της Κυβερνήσεως ό,τι κι αν αισθάνεσθε δι' αυτήν. Πρέπει να πιστεύσητε σεις διά να μπορέσετε να μεταδώσητε την πίστην εις το κοινό σας, μολονότι αυτή την φοράν έχομεν όλοι μας να πάρωμεν από τον Ελληνικόν Λαόν, και από το απερίγραπτον θάρρος του και όχι να του δώσουμε.... Έχω λογοκρισίαν και ημπορώ να σας υποχρεώσω να γράφετε μόνον ό,τι θέλω. Αυτήν την ώραν όμως δεν θέλω μόνον την πέννα σας. Θέλω και την ψυχή σας."
(Από την συνέντευξιν του Ι. Μεταξά προς τους ιδιοκτήτας και αρχισυντάκτας του αθηναικού τύπου εις το Γενικό Στρατηγείο, 30 Οκτωβρίου 1940)
2023 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Ο πρωτότοκος γιός του Βασιλέα Γεωργίου Ά, ΚωνσταντίνοςΑ' και η βασίλισσα Σοφία με τα έξη παιδιά τους. Και τα τρία αγόρια τους έγιναν βασιλείς:
Αλέξανδρος Α' (1893-1920), βασιλιάς των Ελλήνων, από τις 12 Ιουνίου 1917 ως τον πρόωρο θάνατό του στις 12 Οκτωβρίου 1920.
Γεώργιος Β΄ (1890-1947), βασιλιάς των Ελλήνων, κατά τα διαστήματα 1922-1924, 1935-1947
Παύλος Α' (1901-1964), βασιλιάς των Ελλήνων, από το 1947 έως τον θάνατο του, το 1964.
ΑΝΑΡΤΉΣΕΙΣ
31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023
Και το ερώτημα παραμένει:
ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ ΣΗΜΕΡΑ;
Γιατί δεν προβάλλουν το έργο του;;
Γιατί στην αίθουσα των Πρωθυπουργών δεν υπάρχει το δικό του πορτραίτο αν και υπήρξε εκκλεγμένος από την Βουλή των Ελλήνων ως Πρωθυπουργός με 241 ψήφους βουλευτών στις 30 Απριλίου του 1936.
Ως πότε θα κρύβουν την ιστορία της Ελλάδος οι εκάστοτε Πρόεδροι ή Διευθυντές της Βουλής και Πρωθυπουργοί;
Είναι 82 χρόνια .. ( "Η Βιβλιοθήκη" )