Creative Commons License
Ιωάννης Μεταξάς αναφορά Ιωάννα Φωκά διέπεται από άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Unported.
> Ευρετήριο - Ψηφιακού Αρχείου
Ασπρόμαυρα πλάνα από την κηδεία του πρωθυπουργού ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ στις αρχές του 1941.
Scenes from the funeral of the Prime Minister Ioannis Metaxas, early 1941
ΤΑ ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΜΕΘΟΡΙΟ "ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΑ"
The fortifications on the border between Greece and Bulgaria known as "The Metaxas Line".
 
  ΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ
Official lunch of EON in the presence of Prime Minister Ioannis Metaxas.
Στο Γυμναστήριο της ΕΟΝ στην ΑΘΗΝΑ ο Πρωθυπουργός ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ παραθέτει γεύμα προς τιμήν των μελών της που έλαβαν μέρος στους Α Πανελλήνιους Αθλητικούς Αγώνες της οργάνωσης. Παρέες Φαλαγγιτών και Φαλαγγιτισσών γευματίζουν σε μεγάλα τραπέζια χωρισμένα ανάλογα με τη γεωγραφική προέλευση των περιφερειακών διοικήσεων της ΕΟΝ. Στη μέση του μεγάλου κεντρικού τραπεζιού κάθεται ο Ι. ΜΕΤΑΞΑΣ έχοντας αριστερά και δεξιά του τη σύζυγό του ΛΕΛΑ ΜΕΤΑΞΑ και τον Κυβερνητικό Επίτροπο Νεολαίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ. Νέοι και νέες της οργάνωσης χορεύουν δημοτικούς χορούς γύρω από μουσική ορχήστρα. Γενικές λήψεις του χώρου από ψηλά. Ομάδα Φαλαγγιτών ζητωκραυγάζει ποζάροντας στο φακό.
 
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1939
The 25th of March National Day celebrations in Athens in 1939.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ στην ΑΘΗΝΑ αυτοκινητοπομπή με Πρωθυπουργό ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ περνάει από τις Λεωφόρους Βασιλίσσης ΣΟΦΙΑΣ και Βασιλίσσης ΑΜΑΛΙΑΣ κατευθυνόμενη προς τη ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ. Της πομπής προπορεύεται αυτοκίνητο με φωτορεπόρτερ. Την ίδια διαδρομή ακολουθεί και η αυτοκινητοπομπή με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, την οποία συνοδεύει έφιππη φρουρά. Φθάνοντας στη ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ, ο Βασιλιάς ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β και η αδελφή του Πριγκίπισσα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ αποβιβάζονται από ανοιχτό αυτοκίνητο και γίνονται δεκτοί από τον Ι. ΜΕΤΑΞΑ στα σκαλιά του ναού, ενώ τα παρατεταγμένα αγήματα αποδίδουν τιμές. Μετά το τέλος της δοξολογίας, ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ και η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ αποχωρούν επιβιβαζόμενοι στο αυτοκίνητο και η πομπή επιστρέφει στα Νέα Ανάκτορα της οδού ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ανεβαίνοντας την Λεωφόρο Βασιλίσσης ΣΟΦΙΑΣ. Ύστερα από κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του AΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ, ο Βασιλιάς ιππεύει και καταλαμβάνει θέση για να παρακολουθήσει έφιππος την παρέλαση, η οποία κατευθύνεται από τη Λεωφόρο ΑΜΑΛΙΑΣ προς την οδό ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ). Προηγείται στρατιωτική μπάντα και ακολουθούν ο Διοικητής του Α Σώματος Στρατού έφιππος και η μεγάλη «φάλαγγα» με τα τρίκυκλα του Υφυπουργείου Δημοσίας Ασφαλείας, δίπλα στα οποία διακρίνεται εικονολήπτης εν δράσει. Στη συνέχεια, παρελαύνουν τμήματα της Σχολής Ευελπίδων, του Πολεμικού Ναυτικού, των Ικάρων και άλλων σωμάτων στρατού.
 
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΟΥΚΡΗ ΣΑΡΑΤΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΟΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ΣΟΥΚΡΗ ΣΑΡΑΤΣΟΓΛΟΥ στην ΑΘΗΝΑ (26/2-1/3/1939). Φαλαγγίτες και πλήθος κόσμου υποδέχονται αυτοκίνητο που μεταφέρει τον Σ. ΣΑΡΑΤΣΟΓΛΟΥ και τον (δικτάτορα) Πρωθυπουργό ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λαρίσης στο ξενοδοχείο ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ». Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Πρασίνου» ομάδες Φαλαγγιτών συμμετέχουν σε δεντροφυτεύσεις σε περιοχές της Αττικής. Ο (δικτάτορας) Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς  εγκαινιάζει τη δεντροφύτευση στο άλσος Χολαργού φυτεύοντας ελαιόδεντρο. Ακολουθεί δέηση από ιερέα και ζητωκραυγές των Φαλαγγιτών.
ΘΕΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΟΝ
Summer Activities of EON
Σε παραλιακή τοποθεσία πραγματοποιείται τελετή έπαρσης της σημαίας από ομάδα ΝΑΥΤΟΦΑΛΑΓΓΙΤΩΝ. Επίσημος επιθεωρεί τμήμα ΦΑΛΑΓΓΙΤΩΝ. Ακολουθεί παρέλαση μελών της ΕΟΝ σε μεγάλο δρόμο επαρχιακής πόλης. Ναυτοφαλαγγίτες επιβιβάζονται σε λέμβους και κωπηλατούν προς την ανοιχτή θάλασσα. Κοντά στην ακτή τα παιδιά με μαγιό κάνουν βουτιές από τις λέμβους στη θάλασσα και κολυμπούν. Κτήριο της ΕΟΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ με ελληνική σημαία και επιγραφή «ΖΗΤΩ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ». Πανοραμικές απόψεις της πόλης. Μικροί ΦΑΛΑΓΓΙΤΕΣ συμμετέχουν σε δεντροφύτευση και Φαλαγγίτισσες μαζεύουν σταφύλια από αμπέλι. Στο λιμάνι παραταγμένα τμήματα ΦΑΛΑΓΓΙΤΩΝ και ΦΑΛΑΓΓΙΤΙΣΣΩΝ ασκούνται σε παραγγέλματα και σήματα με σημαίες.
ΘΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΟΝ (ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ) ΣΤΟ ΖΟΥΜΠΕΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο Πρωθυπουργός ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, ο Υπουργός-Διοικητής Πρωτευούσης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ και άλλοι επίσημοι προσέρχονται στο ΖΟΥΜΠΕΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ για τη θεμελίωση της θερινής κατασκήνωσης της ΕΟΝ («Στρατόπεδο Ιωάννης Μεταξάς») (9/6/1938). Μετά τον αγιασμό ο Ι. ΜΕΤΑΞΑΣ  θεμελιώνει το έργο και ενημερώνεται για τις εγκαταστάσεις. Ακολουθούν στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των Φαλαγγιτών στην κατασκήνωση μετά την έναρξη της λειτουργίας της.
Α ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΟΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ο Πρωθυπουργός ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ  εκφωνεί λόγο στην επίσημη έναρξη των εργασιών της Α Διάσκεψης των Περιφερειακών Διοικήσεων της ΕΟΝ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (Παλαιά Βουλή), όπου παρίστανται επίσης ο Διάδοχος ΠΑΥΛΟΣ, οι Πριγκίπισσες ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ και ΕΙΡΗΝΗ, ο Κυβερνητικός Επίτροπος Νεολαίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ και άλλοι επίσημοι (4/1/1939). Ακολουθούν στιγμιότυπα από ομιλία του Υφυπουργού Τύπου και Τουρισμού ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (9/1/1939) και γεύμα που παρατίθεται από τον Υφυπουργό Δημοσίας Ασφαλείας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ προς τιμήν των Περιφερειακών Διοικητών και Διοικητριών της ΕΟΝ στο κέντρο διασκέδασης «Μαξίμ» (11/1/1939).
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΟΝ ΣΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
EON gymnastic displays and athletic competitions at the Panathinaiko Stadium in the presence of Ioannis Metaxas and the heir to the throne Prince Paul.
Στο Παναθηναϊκό Στάδιο διεξάγονται γυμναστικές επιδείξεις και αθλητικοί αγώνες της ΕΟΝ. Στην τελετή της έναρξης διακρίνονται όρθιοι στις θέσεις των επισήμων ο Πρωθυπουργός ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ και ο Διάδοχος ΠΑΥΛΟΣ, ενώ οι αθλητές χαιρετούν φασιστικά. Ένας Φαλαγγίτης εκφωνεί λόγο και ο Κυβερνητικός Επίτροπος Νεολαίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ προσέρχεται στο στάδιο. Ο Ι. ΜΕΤΑΞΑΣ υποδέχεται στο στίβο του σταδίου τον Διάδοχο ΠΑΥΛΟ, τον οποίο ακολουθεί ο Α. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ. Οι επίσημοι κατευθύνονται στις κερκίδες για να παρακολουθήσουν την παρέλαση των αθλητών, στην οποία προπορεύονται αθλητές και αθλήτριες που μεταφέρουν την ελληνική σημαία. Μετά την παρέλαση νέοι και νέες της ΕΟΝ παρατάσσονται σε διάφορους σχηματισμούς στο στίβο και παρουσιάζουν γυμναστικές επιδείξεις. Ακολουθούν σκηνές από αγώνα δρόμου ανδρών.
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΗΜΑΙΩΝ ΣΕ ΦΑΛΑΓΓΕΣ ΤΗΣ ΕΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΔΟΧΟ ΠΑΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΟΝ (ΤΑΙΝΙΑ ΥΠ ΑΡΙΘΜΟΝ 3 ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΟΝ)
Στο Πεδίον του Άρεως πραγματοποιείται η επίσημη τελετή της παράδοσης των σημαιών στις νέες φάλαγγες της ΕΟΝ από τον Διάδοχο ΠΑΥΛΟ και την Πριγκίπισσα ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ (11/12/1938). Στον χώρο της εκδήλωσης προσέρχονται διαδοχικά ο (δικτάτορας) Πρωθυπουργός ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ  συνοδευόμενος από τον Κυβερνητικό Επίτροπο Νεολαίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ και ο Διάδοχος ΠΑΥΛΟΣ συνοδευόμενος από τις Πριγκίπισσες ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ και ΕΙΡΗΝΗ. Μετά την παράδοση των σημαιών ο Διάδοχος ΠΑΥΛΟΣ απευθύνει χαιρετισμό στα μέλη της οργάνωσης. Στο γήπεδο του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ διεξάγεται ο τελικός αγώνας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Περιφερειακής Διοικήσεως Πρωτευούσης της ΕΟΝ, που βρίσκει αντιμέτωπες την ομάδα της Υποδιοίκησης ΑΘΗΝΩΝ και την ομάδα της 34ης Φάλαγγας (23/4/1939). Ύστερα από παρέλαση των 45 ομάδων που έλαβαν μέρος στο πρωτάθλημα, οι δύο φιναλίστ ομάδες της Υποδιοίκησης ΑΘΗΝΩΝ και της 34ης Φάλαγγας διεκδικούν το κύπελλο, που απονέμεται τελικά στη νικήτρια Υποδιοίκηση ΑΘΗΝΩΝ από τον Επιτελάρχη της Κεντρικής Διοίκησης της ΕΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΟΥΔΡΕΑ.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΟΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΙΤΛΟΙ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΟΝ Α.
The opening of the EON building at Aigaleo by Prime Minister Ioannis Metaxas and titles and sub-titles from contemporary films produced by the EON Film Service
Εγκαίνια κτηρίου της ΕΟΝ στο ΑΙΓΑΛΕΩ από τον Πρωθυπουργό ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ (30/3/1940). Στο ΑΙΓΑΛΕΩ εγκαινιάζεται από τον Πρωθυπουργό ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ το κτήριο του τοπικού υποτομέα της ΕΟΝ. Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί μπροστά από το κτήριο αναμένοντας την άφιξη του Ι. ΜΕΤΑΞΑ, ο οποίος καταφθάνει με αυτοκίνητο συνοδευόμενος από τον Κυβερνητικό Επίτροπο Νεολαίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ. Τον Πρωθυπουργό υποδέχονται οι τοπικές αρχές και παραταγμένοι Φαλαγγίτες και Φαλαγγίτισσες που χαιρετούν φασιστικά. Στην είσοδο του κτηρίου της ΕΟΝ ο Ι. ΜΕΤΑΞΑΣ ανυψώνει στον ιστό τη σημαία της οργάνωσης επευφημούμενος από τους συγκεντρωμένους Φαλαγγίτες. Χαιρετώντας φασιστικά, ένας Φαλαγγίτης προσφωνεί τον Ι. ΜΕΤΑΞΑ πριν μπει στο κτήριο. Πλάνα του συγκεντρωμένου κόσμου έξω από το κτήριο. Στο εσωτερικό τελείται αγιασμός παρουσία του Πρωθυπουργού και των άλλων επισήμων και στη συνέχεια, μέσα σε μεγάλη αίθουσα με καθίσματα, βαθμοφόρος της ΕΟΝ διαβάζει στους παρισταμένους την ημερησία διαταγή της Υποδιοίκησης Αθηνών της οργάνωσης. Εικόνες με το συγκεντρωμένο κόσμο στο εξωτερικό του κτηρίου. Β. Τίτλοι και διάτιτλοι ταινίας της Κινηματογραφικής Υπηρεσίας της ΕΟΝ που αναφέρεται σε ορκωμοσία δύο φαλάγγων της ΕΟΝ παρουσία του Πρωθυπουργού ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ και άλλων επισήμων. Σύντομη σκηνή με μπάντα και παραταγμένους ένστολους. Τίτλοι και διάτιτλοι από την ταινία «Για τη νίκη» της Κινηματογραφικής Υπηρεσίας της ΕΟΝ. Ακολουθεί πλάνο με χάρτη των συνόρων της ΕΛΛΑΔΑΣ με την ΑΛΒΑΝΙΑ και τίτλο «ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1940». (Το υλικό αυτό τεκμηριώθηκε από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1940-ΔΑΦΝΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΟΝ
The EON laurel wreath-laying ceremony at the tomb of the Unknown Soldier in Athens on the 25th March 1940.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ η ΕΟΝ πραγματοποιεί στο Μνημείο του ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ τελετή με την οποία ολοκληρώνεται η μεταφορά κλάδου δάφνης (δαφνοδρομία) από τη Μονή της ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ. Φάλαγγες αρρένων και θηλέων της οργάνωσης με τις σημαίες τους βρίσκονται παραταγμένοι στην πλατεία του μνημείου, όπου καταφθάνει με βηματισμό τροχάδην ο τελευταίος δαφνοδρόμος συνοδευόμενος από μικρή ομάδα Φαλαγγιτών. Ο δαφνοδρόμος γονατίζει μπροστά από το μνημείο και καταθέτει το κλαδί της δάφνης. Ακολουθεί η κατάθεση στεφάνων από τους συνοδούς του. Τα μέλη της οργάνωσης χαιρετούν φασιστικά και μετά τη λήξη της εκδήλωσης αποχωρούν παραταγμένα διασχίζοντας την Πλατεία ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ με τελική κατάληξη τα γραφεία της ΕΟΝ. Ακολουθούν προγενέστερες σκηνές από τη διαδρομή του δαφνοδρόμου και της συνοδείας του, οι οποίοι κατευθύνονται τροχάδην προς την πλατεία Συντάγματος και τον ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ. Η ταινία κλείνει με στιγμιότυπα από την παρέλαση των μελών της οργάνωσης την επόμενη ημέρα. (Το υλικό αυτό τεκμηριώθηκε από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)
ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, 1940-1941: ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Scenes from the Greek-Italian war 1940-1941:  The Greek army advance on the Albanian front and rejoicing in Athens.

Σε χιονισμένο τοπίο μεγάλη δύναμη Ελλήνων στρατιωτών και εφοδιοπομπή οδεύουν προς το μέτωπο. Στην ΑΘΗΝΑ πλανόδιος εφημεριδοπώλης ανακοινώνει στους περαστικούς τις ειδήσεις. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και οι εφημερίδες αναγγέλλουν τις ελληνικές νίκες στο Αλβανικό Μέτωπο. Η πρωτεύουσα γιορτάζει με παρέλαση των μελών της ΕΟΝ, την οποία παρακολουθεί πλήθος κόσμου που έχει κατακλύσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τραυματίες του μετώπου αποβιβάζονται σε λιμάνι, όπου γίνονται δεκτοί με χειροκροτήματα. Μέλη της ΕΟΝ βοηθούν τους τραυματίες. Στο μέτωπο στρατιώτες που έχουν κατασκηνώσει σε χιονισμένη πλαγιά περισυλλέγουν το πολεμικό υλικό που εγκατέλειψαν οι Ιταλοί. Κοντά σε ποταμό οι Έλληνες στρατιώτες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τα φορτηγά από τις λάσπες για να συνεχίσουν την πορεία τους. (Το υλικό αυτό τεκμηριώθηκε από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)
ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, 1940-1941: ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Scenes from the Greek-Italian war 1940-1941:  The Greek army advance on the Albanian front.

Στο αλβανικό μέτωπο ο Έλληνας διοικητής ενός τομέα του μετώπου και το επιτελείο του παρακολουθούν με κιάλια τις θέσεις του εχθρού. Σε χιονισμένο τοπίο φάλαγγα στρατιωτών με υποζύγια και εφόδια πραγματοποιεί πορεία προς το μέτωπο. Στρατιώτης μεταβιβάζει μήνυμα σε συναδέλφους του που έχουν στήσει παρατηρητήριο μέσα στα χιόνια. Άνδρες του πυροβολικού μετακινούν με κόπο και στερεώνουν ένα βαρύ πυροβόλο, με το οποίο στη συνέχεια εκτελούν βολές. Σε χιονισμένο τοπίο οπλίτες πραγματοποιούν έφοδο. Οι στρατιώτες σηκώνουν από το χιόνι έναν τραυματία συνάδελφό τους και τον βοηθούν να προχωρήσει. Από το ανοιχτό τελωνειακό φυλάκιο της ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗΣ περνάει μεγάλη σειρά μεταγωγικών του ελληνικού στρατού με κατεύθυνση την Αλβανία. Ακολουθούν εικόνες από μεγάλη ομάδα Ιταλών αιχμαλώτων που κρατούν δέματα στα χέρια. Σε χιονισμένη πλαγιά όπου έχουν κατασκηνώσει, Έλληνες στρατιώτες ανακαλύπτουν και περισυλλέγουν από το χιόνι όπλα που έχει εγκαταλείψει υποχωρώντας ο ιταλικός στρατός. Τμήμα του ελληνικού στρατού με επικεφαλής στρατιωτική μπάντα μπαίνει στην ΚΟΡΥΤΣΑ (22/11/1940). Στο αεροδρόμιο της ΚΟΡΥΤΣΑΣ οι Έλληνες στρατιώτες επιθεωρούν το πολεμικό υλικό που εγκατέλειψαν οι Ιταλοί. Πλάνα σε κατεστραμμένα ή και εγκαταλελειμμένα αεροπλάνα. Ιταλοί αιχμάλωτοι επιβιβάζονται σε φορτηγά για να μεταφερθούν στα μετόπισθεν. Έλληνες επιτελείς παρακολουθούν την εξέλιξη της μάχης και οι διαβιβαστές στέλνουν τις διαταγές με τον ασύρματο. Πορεία μονάδας στρατιωτών και εφοδιοπομπής προς το μέτωπο. Κοντά σε ποτάμι, στρατιώτες βοηθούν στον απεγκλωβισμό και τη μετακίνηση των φορτηγών του στρατού. Μονάδα πυροβολικού εκτελεί βολές, ενώ άνδρες του πεζικού αναμένουν το παράγγελμα για την επίθεση και εφορμούν. (Το υλικό αυτό τεκμηριώθηκε από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)
Return to English site
e-mail   |   Guest Book   |  Ενημερώσεις Ιστοχώρου
Copyright © 2009 by Ioanna Phoca
Φωτογραφίες - Video - Εφημερίδες
Φωτογραφίες - Video - Εφημερίδες
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1930, 1940