Γιατί διελύθη η Ε.Ο.Ν.
Creative Commons License
"Ιωάννης Μεταξάς" αναφορά Ιωάννα Φωκά διέπεται από άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Unported.
Γιατί διελύθη η Ε.Ο.Ν.
Γιατί διελύθη η Ε.Ο.Ν. ;
Η απάντηση δημοσιεύτηκε στην ΕΣΤΙΑ 14η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

Κύριε Διευθυντά                                                      Κηφισιά 22 Απριλίου 2007 

          Επιθυμώ να απαντήσω στο ερώτημα του κυρίου Βασίλη Αγγελή, «διατί διελύθη τόσο εύκολα η ΕΟΝ; » όπως αναφέρεται  στην κριτική παρουσίαση του βιβλίου του, «Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει πατέρα», στο φύλλο της ΕΣΤΙΑΣ της 14ης  Απριλίου 2007,  σας παραθέτω το εξής σημείωμα, το οποίο θα παρακαλούσα να δημοσιευθεί.

       Οι κατακτητές δεν καταδίωξαν τα μέλη της ΕΟΝ, υποχρέωσαν όμως την κατοχική Κυβέρνηση Τσολάκογλου να διαλύσει την οργάνωση της ΕΟΝ και να κλείσει οριστικά τα γραφεία της. Έτσι διελύθη η ΕΟΝ από την Κυβέρνηση Τσολάκογλου και έκλεισαν οριστικά τα γραφεία της με το Νομοθετικό Διάταγμα
υπ' αριθ. 213 ΦΕΚ 209 25η Ιουνίου 1941 Παρά ταύτα το αγωνιστικό πνεύμα επεβίωσε και πλείστα από τα μέλη της εντάχθηκαν εθελοντικώς σε διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις για να συνεχίσουν τον αγώνα.  Η διάλυσις της ΕΟΝ ανακοινώθηκε επισήμως από την ελληνική εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού του Λονδίνου, την 18η Νοεμβρίου 1941, ενώ συγχρόνως μετεδίδετο ότι «ο πόλεμος συνεχίζεται μέχρι τελικής νίκης » και ότι τα μέλη της ΕΟΝ   «εκαλούντο να τηρήσουν τον όρκο των έναντι των ιδεών τας οποίας είχεν ανάγκη το Έθνος δια να ανακύψει από την δουλείαν» .
        Η ανταπόκρισις υπήρξε άμεση. Ήδη από τους πρώτους μήνες της κατοχής ηγετικά στελέγχη της ΕΟΝ εκυκλοφόρησαν ευρύτατα και σε μεγάλο αριθμό προκήρυξη, με την οποίαν καλούσαν τα μέλη της ΕΟΝ σε «αγωνιστικό συναγερμό» τονίζοντας: «Τώρα περνάμε στη μυστική και σιωπηλή μάχη της αντιστάσεως. Δεν υπάρχει ανάμεσά μας ούτε βενιζελικός, ούτε αντιβενιζελικός, ούτε μεταξικός, ή αντίθετος, ούτε κομμουνιστής, ούτε δημοκρατικός ή βασιλόφρων. Καθένας και καθεμία στο πόστο του χρέους, όπως και όπου μπορεί » και κατέληγε «και εις την πραγμάτωσιν των εθνικών  μας ιδανικών θα βαδίσωμεν ακλόνητοι, ενωμένοι και  αδιάσπαστοι, με το σύνθημα  πίστις - αγών- νίκη». Με το τρίπτυχο αυτό     που κυριαρχούσε στις ψυχές των Ελλήνων, κατά την διάρκεια της ελληνικής εποποιίας τα μέλη της ΕΟΝ ανταποκρίθηκαν με αυταπάρνηση στο νέο προσκλητήριο της πατρίδας.
       Ανεξάντλητο είναι το πλήθος των μελών της ΕΟΝ που αναδείχθηκαν στις επάλξεις του αντιστασιακού αγώνος. Οι διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις υποδέχθηκαν τα μέλη της ΕΟΝ ως γνήσιους φορείς, του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 ( ΕΑΜ- ΕΛΑΣ- ΕΠΟΝ -ΕΔΕΣ -ΕΚΚΑ- ΠΕΑΝ- ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΙΤΑΤΟ- ΙΕΡΑ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ- ΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ- ΠΑΝ -ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ- ΣΠΙΘΑ).

      Μεταξύ των επιφανών αυτών αγωνιστών των πρώην μελών της ΕΟΝ, συγκαταλέγονται σε μεγάλο αριθμό εκτελεσθέντες, όμηροι, φυλακισθέντες, διωχθέντες, παθόντες κλπ. κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Στην κατηγορία των Εθνικών Αγωνιστών πρέπει να προστεθούν και όσοι εκ των στρατευθέντων μελών της ΕΟΝ ακολούθησαν την Κυβέρνηση στην Κρήτη και ακολούθως στην Μέση Ανατολή, όπου εντάχθηκαν στις δυνάμεις πολεμικών επιχειρήσεων του Συμμαχικού Στρατηγείου.       
           
       Οφείλω επίσης να επισημάνω, ότι με πρωτοβουλία της Λουκίας Μεταξά, κόρης του Ιωάννη Μεταξά, και μέλη της Ε.Ο.Ν, δημιουργήθηκε ήδη από τον Αύγουστο του 1941 ένας πρώτος πυρήνας αντιστασιακός, και στην συνέχεια η πρώτη,  μόνη και αμιγώς γυναικεία αντιστασιακή ομάδα, ΣΠΙΘΑ, που δέχτηκε στους κόλπους της και μέλη εκτός Ε.Ο.Ν.  Η   ΣΠΙΘΑ, με περισσότερα από 2500 μέλη, κυρίως στην Αθήν και στον Πειραιά, αγωνίσθηκε ενάντια στους κατακτητές από την 1 Δεκεμβρίου 1941 έως την 12 Μαρτίου 1945, με προκηρύξεις, πράξεις δολιοφθοράς, αναγραφή συνθημάτων, συλλογή πληροφοριών, γενικά  ηθική υποστήριξη, ενημέρωση και ενθάρρυνση του λαού, με την διανομή της  15 ήμερης αντιστασιακής εφημερίδα της,  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ. Αρχικά τυπωνόταν σε πολύγραφο στην οικία της Λουκίας Μεταξά και κύρια αρθρογράφο την φιλόλογο κυρία Αντιγόνη Βρυώνη. (σώζονται και τα 70 φύλλα της). Η ΣΠΙΘΑ, που έχει αναγνωρισθεί από το κράτος, συνεργάστηκε και με άλλες αντιστασιακές οργανώσεις, ΕΚΝ, ΠΕΑΝ, ΕΠΟ. Το αρχείο της παραδόθηκε από τη Λουκία Μεταξά και Λόπη Λαχανά στις 29 Φεβρουαρίου 1952, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, και είναι ανοικτό έκτοτε στο κοινό. Μετά την απελευθέρωση, συνέχισε τον αγώνα της ως Ε.Γ.Ο- ΣΠΙΘΑ. σε συνεργασία με την ομάδα «Οι φίλοι του χωριού» για την ενίσχυση των κατοίκων των παραμεθορίων περιοχών.


Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία
Ιωάννα Ευγενίου Φωκά , αρχαιολόγος συγγραφεύς.
Εγγονή του Πρωθυπουργού Ιωάννου Μεταξά
Copyright © 2009 by Ioanna Phoca
e-mail   |   Guest Book   |  Ενημερώσεις Ιστοχώρου