Ιωάννα Φωκά - Μεταξά
Ιωάννα Φωκά - Μεταξά
Creative Commons License
Ιωάννης Μεταξάς αναφορά Ιωάννα Φωκά διέπεται από άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Unported.
Είμαι εγγονή του Ιωάννου Μεταξά. Γεννήθηκα στην Κηφισιά τον Αύγουστο  του 1939, από την δεύτερη κόρη του Ιωάννα-Νανά. Πατέρας μου ήταν ο   Ευγένιος Α. Φωκάς, ιατρός και Τακτικός Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1964 παντρεύτηκα τον Αριστομένη Νάσου Περρωτή, Βουλευτή Μεσσηνίας, και αποκτήσαμε τρεις γιούς, τους Αθανάσιο, Ιωάννη και Δημήτριο-Ευγένιο. Σήμερα έχω έξη εγγόνια και κατοικώ στην Κηφισιά, στην οικία του Ιωάννη Μεταξά, την οικία του ΟΧΙ.
Copyright © 2009
Ιωάννα Φωκά
All Rights reserved
Ιωάννης Μεταξάς
Ιωάννης Μεταξάς
Ανήρτησα στο διαδίκτυο την ιστοσελίδα www.ioannismetaxas.gr πριν τρία χρόνια, συγγράφοντας ιστορικά σημειώματα που συνοδεύουν εκτεταμένο αρχειακό υλικό, κυρίως  για την ενημέρωση του κοινού και ιδίως των νέων, που στερούνται άλλων μέσων πληροφόρησης για την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας αυτής της περιόδου, χρησιμοποιούν όμως το διαδίκτυο. Ελπίζω ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύω την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και καλύτερη κατανόηση ιστορικών συγκυριών, που ερμηνεύουν την πολιτική, το έργο, την προσωπικότητα και τις καθοριστικές για την ελληνική ιστορία αποφάσεις του Ιωάννη Μεταξά.

Ανεβάζοντας στο διαδίκτυο αρχειακό υλικό της 4ης Αυγούστου, και ολόκληρα βιβλία σε μορφή σε pdf, όπως την αρθρογραφία Ε.Βενιζέλου Ι.Μεταξά του 1934, που αναφέρεται στον Εθνικό Διχασμό, τους λόγους του Ι. Μεταξά 1936-1941, που φανερώνουν όλη την δημιουργία του κοινωνικού κράτους, το πνεύμα του και τα έργα του της εποχής αυτής, όπως και τα 133 τεύχη του περιοδικού «η Νεολαία» που καλύπτουν το πνεύμα της Ε.Ο.Ν., κ.ά, ευελπιστώ ότι βοηθώ στην κατανόηση της ιστορικής αυτής περιόδου και της προσωπικότητάς του.

Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το θάνατό του,  παρανοήσεις και ενσυνείδητες διαστρεβλώσεις έχουν οδηγήσει την κοινή γνώμη σε λάθος συμπεράσματα και εντυπώσεις τια την ιστορία και πολιτεία του. Ο Ιωάννης Μεταξάς ανήκει στην ιστορία και κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει το δικαίωμα να ιδιοποιείται την μνήμη του ή την μνήμη του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

Ένας πρόσθετος λόγος για την δημιουργία της ιστοσελίδας και στα αγγλικά είναι η διαπίστωση ότι η Ελλάδα απουσιάζει ή αναφέρεται ελάχιστα σήμερα στην ξένη βιβλιογραφία αν και η συμμετοχή της υπήρξε καθοριστική για την έκβαση του Πολέμου. Ενώ στα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο υπήρξαν διθύραμβοι για την ηρωική στάση των Ελλήνων, αφού υπήρξαμε οι πρώτοι μαζί με τους 'Αγγλους που αντισταθήκαμε στον 'Αξονα καθυστερώντας την επίθεση των Γερμανών στη Ρωσία κατά έξη μήνες, σήμερα πια ελάχιστη  μνεία γίνεται, ίσως γιατί αντίστοιχα οι Έλληνες ιστοριογράφοι ελάχιστα αναφέρονται σε αυτήν σε ελληνικά αλλά και ξενόγλωσσα έργα τους.

Οι Έλληνες πολέμησαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους ο αγώνας τους έγινε με πνευματικό περιεχόμενο και αξίες ελληνικές. «Η Ελλάς δεν πολεμά δια την Νίκην. Πολεμά δια την Δόξαν. Και δια την τιμήν της», «τελικώς θα εξέλθη όχι μόνον ένδοξος αλλά και μεγαλύτερη» είπε ο Μεταξάς προς τους δημοσιογράφους την 30.10.1940, ένα κείμενο που έπρεπε να αναφέρεται στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας.

Καμία μνεία όμως δεν γίνεται ούτε στα σχολικά βιβλία ιστορίας, όπως διαπιστώνω στις εκδόσεις του 2012 για την Στ’ Δημοτικού και την Γ’ Γυμνασίου, στα οποία αποφεύγετε επιπλέον συστηματικά να αναφερθεί η απόδοση στην Ελλάδα και οριστική ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, που αναγνωρίστηκε στην Συνδιάσκεψη των Παρισίων το 1946 και ολοκληρώθηκε την  28η Οκτωβρίου 1947, με το Νόμο του Ελληνικού Κοινοβουλίου 518 της 16 Ιανουαρίου 1948.  Γιατί άραγε; μήπως φοβούνται ότι θα αναγκασθούν να αναγνωρίσουν τα όσα έκανε ο Ιωάννης Μεταξάς; όταν μάλιστα ο ίδιος είχε αρχίσει την συζήτηση για τα Δωδεκάνησα με τους 'Αγγλους 28 και29.12.1940.
(Ημερολόγιο Ι. Μεταξά, τόμος 4, σελ. 548).

Σήμερα η στάση του Ι. Μεταξά στην προετοιμασία της Ελλάδος για τον πόλεμο και το ΟΧΙ του 1940, και η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων έχει ακόμα μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία  λόγω υφαλοκρηπίδας και η ζώνης ΑΟΖ.

Διανύουμε μία περίοδο μεταπολεμικά όπου η ιστορία απαξιώνεται και ιστοριογραφία αποφεύγει ή διαστρέφει την ιστορική πραγματικότητα. Η διαπίστωση αυτή αφορά και την ερμηνεία της προσωπικότητας και του έργου του Ιωάννη Μεταξά, που ως επί το πολύ  αποσιωπάται, υποβαθμίζεται ή διαμορφώνεται ανάλογα με πολιτικές πεποιθήσεις των ερευνητών. Θεωρώ εξ’ ίσου εγκληματικό αυτό που συμβαίνει με την εμπορευματοποίηση της ιστορίας, με έντυπα γραμμένα στο πόδι ή πρόχειρες τηλεοπτικές παρουσιάσεις, (100 σπουδαιότεροι Έλληνες) που απλουστεύουν  την ιστορία ως επιστήμη και συγχέουν εντέχνως την ιστορική μνήμη των Ελλήνων, παραγνωρίζοντας το ότι η γνώση της ιστορίας αναπτύσσει και οξύνει την κριτική σκέψη και την συνείδηση του παρόντος χρόνου.  

Ελπίζω ότι η ιστοσελίδα αυτή μαζί με τις Πηγές-Αρχεία-Βιβλιογραφία-Βιογραφία της, θα λειτουργήσει με ένα πνεύμα ανανεωτικό στην ερμηνεία και αντιμετώπιση των  ιστορικών γεγονότων, ανοίγοντας νέους διαλόγους και στα θέματα διδασκαλίας της ιστορίας, που προσωπικά με απασχολούν εδώ και πολλά χρόνια.  Όλα τα κείμενα αποτελούν ως γνωστόν πνευματική μου περιουσία και απαγορεύεται η χρήση τους ή η ανατύπωσή τους παρά μόνο μετά από δική μου γραπτή άδεια.  Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα του Ιωάννη Μεταξά.

Το προσωπικό αρχείο του Ιωάννη Μεταξά, η Βιβλιοθήκη, στρατηγικοί χάρτες, φωτογραφίες, λευκώματα και αφιερώματα, και πολλά προσωπικά του αντικείμενα έχουν γίνει δωρεά από την οικογένειά του στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και στη Βουλή των Ελλήνων και είναι ανοικτά στο κοινό από το 1970. Το Ημερολόγιό του συνεχίζει να εκδίδεται από τις εκδόσεις Γκοβόστη.
Σπουδές
Μαθήτευσα στο β' Δημοτικό Σχολείο της Κηφισιάς μόλις άνοιξε αμέσως μετά τον πόλεμο το 1946-48 και στα Εκπαιδευτήρια  Μαρίας Κρίκου 1949-1955. Φοίτησα στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων Ελληνικού, Pierce College από το 1955-1957 και έλαβα το πτυχίο της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα  Ιστορικό- Αρχαιολογικό το 1962. 
Έλαβα μέρος σε ανασκαφές και εργάστηκα από το 1981-1988 στην σύνταξη της Εγκυκλοπαίδειας «Πάπυρος- Λαρούς- Μπριτάννικα», ως συγγραφεύς και μεταφράστρια λημμάτων και ως υπεύθυνη σύνταξης για την εικονογράφηση στους τόμους 3 -36 της Εγκυκλοπαίδειας. 

Έργα
Ως φοιτήτρια αντιμετώπισα την απουσία βασικών βιβλίων για τα μαθήματα της αρχαιολογίας. Αυτή η μνήμη και η διαπίστωση ότι ούτε όταν ανέτρεφα τα παιδιά μου υπήρχαν στα ελληνικά ικανοποιητικά βιβλία, με κείμενο και εικονογράφηση που να καλύπτουν αρχαιολογικά θέματα,  με οδήγησε στο να ασχοληθώ 30 χρόνια αργότερα από τις σπουδές μου με την συγγραφή αρχαιολογικών βιβλίων, που ακόμα τότε δεν υπήρχαν και που θα ήταν ευχάριστα και μορφωτικά για τα παιδιά και το ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Για το σκοπό αυτό  σε συνεργασία με τον Πάνο Βαλαβάνη, Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Έδρα της Κλασσικής Αρχαιολογίας, δημιουργήσαμε τη σειρά «Ανακαλύπτω την Αρχαία Ελλάδα», που εξέδωσε η ΚΕΔΡΟΣ Α.Ε. στα ελληνικά και σε μεταφράσεις. Τα βιβλία αυτά διατέθηκαν επί πολλά χρόνια σε πωλητήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδος. Ορισμένα έχουν επίσης διατεθεί και στα πωλητήρια Μουσείων του εξωτερικού, όπως το  Musee du Louvre στο Παρίσι, Metropolitan Νέας Υόρκης, Fine Arts  Βοστώνης, Paul Getty στο Λος 'Αντζελες. Συνολικά έχουν διατεθεί περισσότερα από 70.000 αντίτυπα.

Διάφορες συνεργασίες

Συνεργάστηκα στο περιοδικό «Το Ρόδι» 1994-1995, με δύο διαφορετικά θέματα με τίτλους: 

ΝΩΡΑΞ
, Ο Έλληνας Θαλασσοπόρος και οι Ιστορίες του» σε κόμικς.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ, Ανταποκρίσεις από την αρχαιότητα, σε συνεργασία με δύο Ωκεανίδες ως ανταποκρίτριες, την Ωκυπέτη και την Ωκυρρόη καθώς και   τον Ωρίωνα.

Συνέγραψα άρθρο στην έκδοση της Γενναδείου Βιβλιοθήκης για τα 500 χρόνια των εκδόσεων του Άλδου Μανούτιου, με τίτλο
Aldus Manutius, Philhellene.  ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝ ROMANUS ET GRAECORUM STUDIOSUS.  
Εκδόσεις Τροχαλία. 1995.  ISBN 960-7022-62-9
New Rochelle, NY. ISBN 0-89241-567-3

Επιμέλειες, μεταφράσεις, άρθρα

«Οδύσσεια» της Σ. Ζαραμπούκα. Κέδρος ΑΕ. 1986.ISBN?
«Αλίκη στην Χώρα των Μαρμάρων» της 'Αλκης Ζέη. Κέδρος Α.Ε.1997. ISBN. 960-04-1238-3

Μετάφραση από αγγλικά

«Οι Ελληνες στην Κολχίδα» 'Αρθρο του Καθηγητή Οτάρ Λορντκιπανίτζε, στην έκδοση:
«Οι Ελληνες στη Μαύρη Θάλασσα», σελ 190-197.
Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα, 1991.  ISBN 960-85142-1-5

«Ταξίδι στην Ιστορία » 6 μικροί τόμοι.
Παιδική σειρά της Maria Rius Gloria & Oriol Verges.
Κέδρος
1994. ISBN 960-04-0692-8


Κοινωνική δράση, συμμετοχή σε Ιδρύματα και Συλλόγους

Ευαισθητοποιημένη γύρω από τα θέματα που αφορούν τα παιδιά και την παιδεία όπως και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας και ελληνικού πολιτισμού, έγινα μέλος και εργάστηκα εθελοντικά σε Πολιτιστικούς Συλλόγους και Σωματεία που έχουν σχέση με τις σπουδές και τα ενδιαφέροντά μου.

1983           Μέλος των Φίλων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
1986-1992.  Γενική Γραμματεύς στο Δ.Σ. της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών.
1983-1989.  Μέλος στο Δ. Συμβούλιο των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη
1985.          Ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα
1988.          Ιδρυτικό Μέλος του Ομίλου Ενίσχυσης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.
1995-2001   Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης
2004-2007   Αντιπρόεδρος Συλλόγου Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης
2008-2011   Γενική Γραμματέας Συλλόγου Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης
2011-2014   Γενική Γραμματέας Συλλόγου Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης
2010           με εξέλεξαν ισόβιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ψύχα
2012           μέλος του Σωματείου «Αμαλίειον Οικοτροφείον Θηλέων»  και του Λυκείου Ελληνίδων.


Περισσότερο χρόνο έχω διαθέσει  για την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη από το 1992, και εφεξής. και σήμερα συνεχίζω να μετέχω ως Γενική Γραμματέας του Συλλόγου,  που στόχος του είναι  η οικονομική ενίσχυση και προβολή του έργου της Βιβλιοθήκης και η προβολή του έργου και της προσωπικότητας του ιδρυτού της. Ο Ιωάννης Γεννάδιος Πρεσβευτής της Ελλάδος στο Λονδίνο, συγγραφεύς και βιβλιόφιλος, εργάστηκε ακατάπαυστα σε όλη του τη ζωή για τα δίκαια της Ελλάδος με κάθε τρόπο, δημιουργώντας παράλληλα μία μοναδική συλλογή βιβλίων, που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «Κιβωτό του Ελληνισμού».
Copyright © 2009 by Ioanna Phoca
Share |
Η κα Ιωάννα Φωκά-Μεταξά
e-mail   |   Guest Book   |   Ερωτήσεις   |    Επίκαιρα
Σπουδές, 'Εργα, Συνεργασίες, Κοινωνική Δράση - Τίτλοι - Δημοσιεύματα, Συνεντεύξεις και Ομιλίες