Ιωάννης Μεταξάς, 1871 - 1890
Ιωάννης Μεταξάς, 1871 - 1890
Creative Commons License
"Ιωάννης Μεταξάς" αναφορά Ιωάννα Φωκά διέπεται από άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Unported.
Copyright © 2009 by Ioanna Phoca
e-mail   |   Guest Book   |   Ερωτήσεις   |    Επίκαιρα
Το σπίτι που γεννήθηκε ο Μεταξάς στο Βαθύ της Ιθάκης ήταν μία διώροφη κατοικία στην οποία στεγάζονταν τα γραφεία του Έπαρχου της Ιθάκης, και η κατοικία του, γιατί  ο πατέρας του Ιωάννη Μεταξά, Παναγής Μεταξάς ήταν Έπαρχος Ιθάκης το 1871. Σήμερα αυτό το κτίσμα δεν υπάρχει πλέον γιατί κατεδαφίστηκε και στη θέση του έκτισε την κατοικία του από την δεκαετία του 1920 ο εφοπλιστής και ευεργέτης της Ιθάκης Γεώργιος Κ. Δρακούλης.
Το σπίτι που γεννήθηκε ο Μεταξάς στο Βαθύ της Ιθάκης
Στο πεζοδρόμιο έξω από τον κήπο της οικίας Δρακούλη, στην πρόσοψη της οικίας αυτής στήθηκε το 1938 μία στήλη αφιερωμένη από τον Δήμο Ιθάκης που μνημόνευε το γεγονός της γέννησης του Ιωάννη Μεταξά. Η στήλη αυτή στα χρόνια της μεταπολίτευσης, μετά το 1974 μεταφέρθηκε στα σκουπίδια του Δήμου Ιθάκης.

Η κυρία Ιωάννα Φωκά προσπάθησε να την εντοπίσει και πράγματι η μαρμάρινη στήλη βρέθηκε ανάμεσα σε χόρτα και σκουπίδια πεταμένη στο κηπάριο του Δήμου Ιθάκης (στο Βουνάκι όπως της το ονόμασαν).

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιθάκης μετά από αίτηση της Ιωάννας Φωκά της 31/3/2014 της έδωσε την άδεια την 16/4/2014, να την παραλάβει  και να την μεταφέρει στην οικία του Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά όπου κατοικεί. 'Όμως η στήλη βρέθηκε σκεπασμένη με διάφορα υλικά του Δήμου με αποτέλεσμα να γίνει αδύνατη η παραλαβή της.

Σήμερα στη θέση της έχει στηθεί άλλη μικρότερη στήλη που μνημονεύει ότι εκεί έζησε ο ποιητής Ν. Καρβούνης. 
Η στήλη σήμερα στα σκουπίδια του Δήμου Ιθάκης.
Η στήλης το 1938 στο Βαθύ Ιθάκης.