Ιωάννης Μεταξάς - Κοινοβούλιο
Ιωάννης Μεταξάς - Κοινοβούλιο
Στις 13 Ιανουαρίου 1933, έπεσε η κυβέρνηση Τσαλδάρη στη Βουλή και στις 16 Ιανουαρίου 1933 ορκίστηκε η τελευταία κυβέρνηση Βενιζέλου.
Στη συνέχεια με την σύμπραξη της Γερουσίας, την κακομεταχείριση του Συντάγματος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος προχώρησε στη διάλυση της Βουλής και έκανε εκλογές με νέο εκλογικό σύστημα το πλειοψηφικό, στις 5 Μαρτίου 1933.
Ενώ όμως τα κόμματα ισοψήφησαν οι αντίπαλοι, αντιβενιζελικοί έφεραν 136 έδρες και οι Βενιζελικοί 110.
Την επομένη των εκλογών στις 6 Μαρτίου 1933, όταν τα εκλογικά αποτελέσματα άρχισαν αν διαφαίνονται ο Στρατηγός εν αποστρατεία Ν. Πλαστήρας ξεκίνησε από το σπίτι του Βενιζέλου στις 2 τα χαράματα για να επιβάλει Δικτατορία. Στο διάγγλεμα του προς τον λαό, που κοινοποιήθηκε και στις στρατιωτικές μονάδες,
ο Πλαστήρας έλεγε ξεκάθαρα το σκοπό του να διοικήσει «Δικτατορικώς την Χώραν», γιατί θεωρούσε τον κοινοβουλευτισμό «χρεωκοπήσαντα» και προφασίσθηκε ότι υπήρχε κομουνιστικός κίνδυνος, όταν στις εκλογές οι κομουνιστές δεν είχαν φέρει ούτε ένα βουλευτή. Αναστέλει τις διατάξεις του Συντάγματαος και κυκλοφορεί φύλλο της Κυβερνήσεως με απόφαση που κηρύσσει τον στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρη την επικράτεια. Ύστερα από λαική εξέγερση και αιματοχυσία μέχρι το βράδυ είχε λήξει αυτή η ιστορία. Όμως ο Ιωάννης Μεταξάς δεν το δέχεται έτσι απλά.
24 Απριλίου Δευτέρα. Εργάζομαι εις το κατηγορητήριο του Βενιζέλου. Πως θα ήθελα να μην μου παρουσιάζετο τέτοια ανάγκη! Αλλά το οφείλω, το εννοώ.
Στις 11 Μαίου 1933, Ο Ιωάννης Μεταξάς καταθέτει στην Βουλή:
ΠΡΟΤΑΣΙ ΔΙΩΞΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ που υπογράφει μαζί με άλλους 15 βουλευτές κατηγορώντας τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως ηθικό αυτουργό αυτού του κινήματος. Στις 15 Μαίου γίνεται η συζήτηση . Τα στενογραφημένα πρακτικά υπάρχουν στη Βουλή και δημοσιευμένα στο Ημερολόγιο του Ι. Μεταξά. Πρόκειται για μια θαυμασία υπόδειγμα απόλυτα στηριγμένη σε στοιχεία.(ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΩΤΗΡΙΟΥ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΥ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ- ΜΕΤΑΞΑΣ)
Πρότασις Διώξεως του Ελ.Βενιζέλου
κατατεθείσα εις την Βουλή την 11 Μαίου 1933
Ι.Μεταξάς στην Βουλή
Λόγος του 13 Μαίου 1933
Και ο μεν Βενιζέλος αμνηστεύθηκε μετά από δραματικές συζητήσεις, με διάταγμα της 20ης Νοεμβρίου 1933, που υπογράφουν ο Πρωθυπουργός Π.Τσαλδάρης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαιμης όμως η αγόρευσή του της 15ης Μαίου στη Βουλή, η απολογία του, πολύ αδύνατη, ήταν και η τελευταία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Copyright © 2009 by Ioanna Phoca