Επίκαιρα 2013
Επίκαιρα 2013
Creative Commons License
"Ιωάννης Μεταξάς" αναφορά Ιωάννα Φωκά διέπεται από άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Unported.
Copyright © 2009 by Ioanna Phoca
e-mail   |   Guest Book   |   Ερωτήσεις   |    Επίκαιρα
Share |
Επί τη συμπληρώσει 72 ετών από του θανάτου του αειμνήστου Πρωθυπουργού, Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά, θανόντος την 29η Ιανουαρίου 1941, η οικογένεια και φίλοι ετέλεσαν επιμνημόσυνο δέηση επί του τάφου του, στο Α' Κοιμητήριον Αθηνών, την 27η Ιανουαρίου 2013.
27η Ιανουαρίου 2013
1η Φεβρουαρίου 2013
 
 
2α Φεβρουαρίου 2013

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ΕΣΤΙΑ της 26ης Ιανουαρίου 2013, ο κύριος Γ.Παπαδημητρίου σημειώνει τα εξής, σχετικά με το τι θα καταλογίσουν στην εκπαιδευτική πολιτική του Ιωάννη Μεταξά, οι εχθροί του :
1. Ότι η παιδεία πρέπει να είναι για τους λίγους.
2. Ότι κατάφερε να κάνει  τους γαμπρούς του από τις δύο κόρες του (Φωκά και Μαντζούφα ) Καθηγητές Πανεπιστημίου και της ΑΣΟΕΕ.
Λίγο πιο κάτω αναφέρει τα εξής ως δική του πλέον σκέψη. ...Επίσης το καθεστώς για να ανανεώσει το διδακτικό προσωπικό και να εισαγάγει κι έναν αρθιθμό υποψηφίων Καθηγητών, ασπαζομένων ή προσποιουμένων ότι ασπάζονται τις αρχές του εμείωσε το όριο ηλικίας των Καθηγητών από τα 70 έτη στα 65, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δημιούργησε έδρες που αντιστοιχούσαν στα προσόντα των δικών του υποψηφίων όπως πχ. δημιουργήθηκε η έδρα της " Υδρολογίας και της Ιαματικής Κλιματολογίας" για τον επί θυγατρί γαμπρό του Μεταξά, Ευγένιο Φωκά. 
Διαμαρτυρόμενη για την ανιστόρητη προς διακεκριμένους νεκρούς προσβολή, του κου Παπαδημητρίου, τόσο εις βάρος του Ιωάννη Μεταξά όσο και εις βάρος του πατέρα μου Ευγενίου Φωκά έστειλα απάντηση στην ΕΣΤΙΑ, που δημοσιεύτηκε την 2.2.2013.
Τα αμέτρητα ιστορικά λάθη, που υποστηρίζει με εμπάθεια ο κος Παπαδημητρίου, είς βάρος του Ιωάννη Μεταξά, φανερώνουν την πολιτική του θέση και δεν προτίθεμαι να αναπτύξω διάλογο μαζί του. 
 
Γιατί λησμονούν τα Δωδεκάνησα;

Τα σχολικά βιβλία Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού, με τίτλο «Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου» με συγγραφείς τους, Ιωάννη Κολιόπουλο, Αθανάσιο Καλλιανιώτη, Ιάκωβο Μιχαηλίδη και Χαράλαμπο Μηνάογλου, όπως και το σχολικό βιβλίο Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία», με συγγραφείς την Ευαγγελία Λούβη και τον Δημήτριο Χρ. Ξιφαρά, δεν αναφέρουν την συμμετοχή του Ελληνικού Βασιλικού και Εμπορικού Ναυτικού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, 1940-1945, και την συμμετοχή της Ελλάδας στην απόβαση των Συμμάχων στη Σικελία και στην Νορμανδία κατά την D DAY.  

Στα αποτελέσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την Ελλάδα, δεν αναφέρουν ούτε ότι οι νίκες στο μέτωπο της Αλβανίας και η συμμετοχή της Ελλάδας με τους Συμμάχους ήταν ο λόγος που τα Δωδεκάνησα απεδόθησαν στην Ελλάδα, μετά μάλιστα αιματηρούς αγώνες. Τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν όπως θεσπίζει ο νόμος 518/1948 από την 28η Οκτωβρίου 1947, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τους νεκρούς του τακτικού στρατού.

Τα Δωδεκάνησα είχαν μείνει 390 χρόνια υπό τουρκική κατοχή και 33 χρόνια υπό Ιταλική κατοχή, μετά τον Ιταλοτουρκικό Πόλεμο του 1911. Όταν οι Ιταλοί παραδόθηκαν στους συμμάχους το 1943, τα Δωδεκάνησα περιήλθαν υπό γερμανική κατοχή.

Κρίνοντας την απαράδεκτη αυτή απόκρυψη της ιστορίας επικίνδυνη και πολύ σοβαρή για εθνικούς λόγους, μία ιστορία που αφορά άμεσα την εξωτερική μας πολιτική και τα θέματα ΑΟΖ, που ευρέως συζητούνται στις ημέρες μας, έστειλα την επιστολή προς την ΕΣΤΙΑ που δημοσιεύτηκε την 1.2.2013.
Ομιλία της κας Ιωάννα Φωκά-Μεταξά
στο πλαίσιο των διαλέξεων αφιερωμένη στην
"Δόξα του Ναυτικού μας (Πολεμικού και Εμπορικού)
κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο"
.
 
9η Μαρτίου 2013

Απάντηση της κυρίας Αγγέλας Λ. Παπαγεωργίου (ΕΣΤΙΑ 9 Μαρτίου 2013), εγγονής Θεολόγου Νικολούδη, Υφυπουργού Τύπου και Τουρισμού στην Κυβέρνηση της 4ης Αυγούστου, στα περί προπαγάνδας της 4ης Αυγούστου,  όπως αυτή αναφέρεται στα κείμενα του κου. Γεωργίου Αχ.Παπαδημητρίου στην ΕΣΤΙΑ  του μηνός Ιανουαρίου 12 και 26 και Φεβρουαρίου 23 και ισχύει γενικά σε αναφορές περί της προπαγάνδας κατά την διακυβέρνηση της 4ης Αυγούστου.
(E.O.N. Αρχηγοί - Συνθήματα
)
 
28η Οκτωβριου 2013 
Η ιστορική οικία του Ιωάννη Μεταξά
Οδός Στρατηγού Δαγκλή 10, Κηφισιά

θα παραμείνει ανοικτή την

Δευτέρα  28η  Οκτωβρίου  2013

Συμμετέχοντας στον διπλό εορτασμό

της 73ης  επετείου  της 28ης  Οκτωβρίου  του 1940 και

των 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912 -1913

Είσοδος ελεύθερη
από την 10ην πμ. έως την 2.30 μμ.
Προς τους φίλους που θα αποτίσουν φόρο τιμής Στους Ηρωικώς Πεσόντες Έλληνες
και στον Εθνικό Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά
που αντιστάθηκαν σε κάθε ξένη επιβουλή, με μια ψυχή ως ένα αδιάσπαστο σύνολο,
θερμή παράκληση να μην φέρουν διακριτικά πολιτικών κομμάτων, ώστε να μην αποβεί
ο ιστορικός αυτός χώρος σημείο προβολής πολιτικών ιδεών.
 
Την Παρασκευή 25η Οκτωβρίου 2013
η κα Ιωάννα Φωκά - Μεταξά

Θα μιλήσει με θέμα

"Η ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ 1940"
25η Οκτωβρίου 2013